ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη διάσωση δύο τραπεζών προχώρησε η ιταλική κυβέρνηση

Με έγκριση ειδικού νομοθετικού διατάγματος, η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι επικύρωσε την Κυριακή απόφαση διάσωσης των δύο τραπεζών της περιοχής Βένετο που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν: της Λαϊκής Τράπεζας της Βιτσέντσα και της Veneto Banca.

Όπως είχε διαρρεύσει στον Τύπο, οι υγιείς τομείς των δύο τραπεζών θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του τραπεζικού οργανισμού Sanpaolo Intesa, έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ. Το ιταλικό δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη και τα «κόκκινα δάνεια», διαθέτοντας, σε πρώτη φάση, έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, το μέτρο αυτό συνάδει με τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης για την πλήρη προστασία των καταθετών, των μετόχων και των senior ομολογιούχων.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι το μέτρο της κυβέρνησης εγκρίθηκε την Κυριακή και όχι το Σάββατο, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, διότι προέκυψε το θέμα των υπεράριθμων υπαλλήλων των δύο τραπεζών.

Τελικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπερίσχυσε η θέση της Sanpaolo Intesa και το όλο κόστος για τους μέχρι και 4.000 εργαζόμενους που φέρεται ότι θα κριθούν υπεράριθμοι, θα αναλάβει το ιταλικό κράτος.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, πάντως, αν οι Βρυξέλλες κρίνουν αυτή τη διπλή οικονομική βοήθεια του δημοσίου (για τα «κόκκινα δάνεια» και για τους εργαζόμενους που θα χάσουν την θέση τους), συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ