ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδόσεις ρεκόρ από το ομόλογο της Μυτιληναίος

 

Στα 740 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές των επενδυτών για το 5ετές ομόλογο της Μυτιληναίος, με περισσότερες από 10.550 αιτήσεις  που υπερκάλυψαν  κατά 260% το ποσό της έκδοσης, με το επιτόκιο στο 3,1%!

Όπως επισημαίνει ο όμιλος τα παραπάνω νούμερα είναι αριθμοί ρεκόρ για τη χώρα και δείχνουν ποιες είναι οι δυνατότητες για την ελληνική επιχειρηματικότητα, όταν αυτή έχει δυναμική, προοπτικές και εγγυάται ότι μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη της χώρας.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι:

·        Είναι το μεγαλύτερο ομόλογο του είδους που έχει γίνει στην Ελλάδα

·        Πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή υπερκάλυψη, που οφείλεται στην αξιοπιστία της εταιρείας και τη δυναμική, καθώς και τις προοπτικές της

·        Απίστευτα νούμερα συμμετοχής, καθώς για πρώτη φορά και ο κόσμος καλούσε να μάθει για το ομόλογο , όταν το σύνηθες είναι οι τράπεζες να «κυνηγούν» τους επενδυτές.

·        Η έκβαση της έκδοσης και η επιτυχία της ξεκλειδώνει μια νέα αγορά φθηνού χρήματος, που χρειάζεται η χώρα για να αποκαταστήσει τη ρευστότητα και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια για ανάπτυξη (θυμίζουμε ότι το βασικό πρόβλημα της ελ. Οικονομίας ήταν η έλλειψη ρευστότητας και το κόστος του χρήματος).

·        Σημαντικό ότι σημαντικά ποσά προήλθαν από χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος (από αυτά που οι πολίτες έχουν στο σπίτι τους)

·        Επιπλέον, το ομόλογο του Μυτιληναίου κάνει refunding στις τράπεζες, κρατώντας τα χρήματα στο τραπεζικό σύστημα και χρηματοδοτώντας τις ροές, καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό θα πάει στην αποπληρωμή προηγούμενου δανεισμού.  

·        Η EBRD ήταν αξιοσημείωτο γεγονός. Η τράπεζα με τόσο μεγάλο ποσό συμμετείχε για πρώτη φορά, και στο πλαίσιο της πρόθεσής της να επενδύσει σε εταιρείες που συμβαδίζουν με το στόχο της να ζεστάνουν ξανά τις μηχανές της ελληνικής οικονομίας. Η συμμετοχή της στο ομόλογο της Μυτιληναίος ήταν σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης στην εταιρεία. Πρόσφερε  50 εκ. ευρώ – εξαιτίας της υψηλής ζήτησης θα πάρει 30 εκ..

·        Η έκβαση του ομολόγου δείχνει ότι η αγορά είναι ζωντανή και κινείται όταν μια εταιρεία έχει τη δυναμική να προχωρήσει