ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Χριστοφορίδης: Το τέλος των μνημονίων (και όχι μόνο) έρχεται

Άρθρο του Γιώργου Χριστοφορίδη (*) που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Νέα Σελίδα.

ΣΗΜΕΡΑ, αν ρωτήσουμε έναν Γάλλο ή έναν Βέλγο «Τι συνέβη στο περασμένο Eurogroup;», θα μας απαντήσει αυτό που άκουσε στα media της χώρας του.
Οτι ο Σόιμπλε έκανε πίσω και τελικά πέρασε η γαλλική πρόταση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. 
Στην Ελλάδα ακούμε και διαβάζουμε το αντίθετο. Οτι πέρασε η πρόταση Σόιμπλε -λέει- με ελάχιστες αλλαγές. Οτι ο Σόιμπλε κέρδισε. Πάλι. Οτι η Γαλλία έχασε. Μαζί με την Ελλάδα. 
Παράλογο; Ομως αυτό δεν είναι τίποτα… Τι ακριβώς συνέβη στο Eurogroup; Μετά το Eurogroup, ο αντι-πρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίστηκε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η χώρα δεν βγαίνει στις αγορές.
Την ίδια ώρα -ακριβώς την ίδια- τα διεθνή media δημοσίευαν δηλώσεις Ευρωπαίων που έλεγαν το αντίθετο.
Η ΙΔΙΑ η απόφαση αναφέρει ξεκάθαρα πως οι δανειστές δεσμεύονται να πράξουν ό,τι χρειάζεται για να βγει η χώρα στις αγορές. Θα μας δίνουν περισσότερα χρήματα (από κάθε δόση) ώστε να δημιουργούν αποθεματικά στα ελληνικά ταμεία, ικανά να πείσουν τις αγορές για χαμηλά επιτόκια. 
Επιπλέον, θα στηρίξουν αναπτυξιακές δράσεις στη χώρα μας ώστε να έρθει άμεσα η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Eurogroup λέει περίπου:
► Αν τυχόν δεν πάρουμε το QE της ΕΚΤ, οι δανειστές θα μας πληρώσουν (θα διαθέσουν, δηλαδή, περισσότερα κεφάλαια για δημιουργία αποθεματικών ώστε να πειστούν οι αγορές).
► Δεδομένα θα έχουμε υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια (αν δεν έχουμε, θα μας κόψουν περισσότερο χρέος).
ΠΟΙΟ από τα δύο σενάρια θα επιλέξει, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να το βαφτίσει «καταστροφή»;

Μεγάλη ανάπτυξη (και μικρότερες παρεμβάσεις στο χρέος) ή ηπιότερη ανάπτυξη (και μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος); Να το πάρει το… Ποτάμι; Και τα δύο. Για τον κ. Μητσοτάκη, ό,τι και να κάνει ο Τσίπρας είναι καταστροφή.
Φανταστείτε μια χώρα με κανάλια που λένε τα πραγματικά στοιχεία. Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το α' πεντάμηνο του 2017: είμαστε 800 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο. 
Την ίδια περίοδο, η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα πετύχαινε ρεκόρ 17ετίας. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα Απριλίου για την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή: αύξηση 10,7%.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ της πρώτης αξιολόγησης, όταν άπαντες οι λογικοί άνθρωποι αντιλήφθηκαν ότι η Ελλάδα βρήκε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση, το ελληνικό Χρηματιστήριο ανεβαίνει συνεχώς. 
Ολα αυτά, παρά τη διαρκή τηλε-καταστροφολογία, που βομβαρδίζει το μυαλό όλων μας. Φανταστείτε να μην υπήρχε, πόσο καλύτερα θα ήταν για την αγορά και την κοινωνία. Φανταστείτε τις δυνατότητες της οικονομίας, που τα καταφέρνει στις απόλυτα αντίξοες τηλε-συνθήκες. 
Φανταστείτε να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα, όπου οι δημοσιογράφοι δεν υπηρετούν τόσο στοιχισμένα τη γερμανική γραμμή. Οπου τα κανάλια -απλώς- λένε τα πραγματικά νούμερα στον κόσμο. 
Το τέλος των μνημονίων έρχεται του χρόνου, περίπου τέτοια εποχή. Ως τότε, ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Και ας ελπίσουμε να έρθει το τέλος και της ντροπιαστικής σύγχρονης ιστορίας της δημοσιογραφίας.

* ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ
Ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης