ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση του Παπαντωνίου – Τέλος και επίσημα στην προανακριτική

Στη Δικαιοσύνη επιστρέφει ο φάκελος του Γιάννου Παπαντωνίου με απόφαση της  προανακριτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας στη σύναψη εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας οδηγείται στο αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.

«Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Ι. Παπαντωνίου και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε τη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική  δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας την αναρμοδιότητα της επιτροπής.

Από τη ΝΔ επεσήμαναν πως από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει νομικές και συνταγματικές επιφυλάξεις και πως ο Αλέξης Τσίπρας στην υπόθεση αυτή κινήθηκε σε μια λογική παραπλάνησης και δημιουργίας υπερβολικών εντυπώσεων.

Τη συνέχιση των εργασιών της επιτροπής ζητά το Ποτάμι, λέγοντας ότι η πρόταση για την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά.