ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» στη Βουλή για τις ιδιωτικοποιήσεις και το Υπερταμείο

Ένταση υπήρξε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τις αμοιβές των μελών του Υπερταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε κόντρα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Δεν υποστήκαμε ότι ο Απόστολος Παύλος στον δρόμο προς την Δαμασκό», είπε ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μετάλλαξη αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπήρξαν συμβιβασμοί.

Ο κ. Τσακαλώτος, μάλιστα, ανέφερε ότι «κρατήσαμε το μωρό και αφήσαμε το μπουγαδόνερο» για να συμπληρώσει διευκρινίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προηγούμενη, προχωρά στην αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης θέλησε να απαντήσει, ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος έπρεπε να αποχωρήσει καθώς είχε προγραμματίσει ραντεβού με τον κ. Ρέγκλινγκ, προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του κ. Χατζηδάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος, όμως, είχε σφοδρή σύγκρουση και με τον Χρήστο Σταϊκούρα για τους μισθούς των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι οι ετήσιες απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ έχουν διαμορφωθεί σήμερα στις 270.000 ευρώ από 215.000 που ήταν το 2014 και υπενθύμισε πως «η σημερινή κυβέρνηση, ως αξιωματική αντιπολίτευση πριν λίγα χρόνια έκανε ως σημαία αντίστασης τις απολαβές των μελών του ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα τις αυξάνει».

Εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε, κατηγορώντας τον κ. Σταϊκούρα για «πολιτικές ανακρίβειες». «Δεν με νοιάζει που λέτε ανακρίβειες. Με νοιάζει ότι είστε υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και δεν έχετε διαβάσει το νόμο. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών βγαίνουν οι μισθοί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για να επιβεβαιώσει με τον τρόπο αυτό την αύξηση των μισθών, υποστηρίζοντας, ωστόσο ότι δεν το αποφάσισε ο ίδιος.

«Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας» ανταπάντησε ο κ. Σταϊκούρας.

Και ακολούθησε η εξής συνομιλία:

«Χρ. Σταϊκούρας: Λέτε ότι είπα ψέματα, αλλά έχετε κατοχυρώσει αυτόν τον όρο. Έχετε δεσμευτεί για 15 χιλιάδες πράγματα και κάνετε τα αντίθετα. Πόσες είναι οι απολαβές του ΤΧΣ σήμερα; Γνωρίζω την διαδικασία, έχω καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει. Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα.

Το ερώτημά μου είναι ποιες είναι οι απολαβές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Οι απολαβές του ΤΧΣ είναι σήμερα 270 χιλ ευρώ, 55 χιλιάδες ευρώ περισσότερα από το 2014.

Ε. Τσακαλώτος: Δεν ορίζω εγώ τους μισθούς

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν είναι έτσι. Λέει ψέματα ο υπουργός

Ε. Τσακαλώτος: Πες μας τι λέει ο νόμος. Λες ψέματα

Χρ. Σταϊκούρας: Ο υπουργός θα μπορούσε να μην δεχθεί τις 270 χιλ ευρώ. Ο νόμος ορίζει ότι απαιτείτε η σύμφωνη γνώμη του υπουργού. Ο προηγούμενος, ο κ. Βαρουφάκης κατέβασε τις απολαβές στις 140 χιλ. ευρώ».