ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετραπλή έξοδο προανήγγειλε ο Τσακαλώτος

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις συναντήσεις του με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο μετέφερε στο Συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έδωσε και το στίγμα των προθέσεων για την προοπτική εξόδου στις αγορές.

«Δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους» τόνισε τοποθετώντας χρονικά το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.  

Για άλλη μια φορά επιτέθηκε στο ΔΝΤ λέγοντας πως «το Ταμείο βρίσκεται στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος και το βρίσκω τουλάχιστον παράδοξο -για να χρησιμοποιήσω μια ευγενική έκφραση- πως πιστεύει ότι δεν θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 1% για τα επόμενα χρόνο  και με τα μέτρα που το ίδιο ζήταγε».

Αξίζει να σημειωθεί πως ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το QE ο κ. Τσακαλώτος απάντησε εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες όταν η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016. 

Αυτή τη φορά ο υπουργός οικονομικών είπε ότι «το QE έχει κυρίως συμβολική αξία» και ότι «δεν θα το τοποθετούσα πολύ ψηλά», σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του.