ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτο! 10.000 Γερμανοί διαμαρτύρονται σε στεριά και θάλασσα για τη διεξαγωγή της G20

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμβούργο (βόρεια Γερμανία) κατά της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην πόλη.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση των αντιπάλων της G20, οι οποίοι προγραμματίσουν να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 30 στη διάρκεια της εβδομάδας.

Σε μάλλον οικογενειακή ατμόσφαιρα και υπό  βροχή, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το πρωί μπροστά από το δημαρχείο του Αμβούργου όπου πολλοί πήραν τον λόγο για να ζητήσουν «μια άλλη πολιτική», να απευθύνουν έκκληση για σεβασμό του περιβάλλοντος ή να επικρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα διαδηλωτές σε κανό και μικρά πλεούμενα ανέβηκαν τον Άλστερ, τον ποταμό που διαρρέει το Αμβούργο.

Μέσα στο λιμάνι του Αμβούργου, μέλη της Greenpeace διαδήλωσαν επίσης μπροστά από ένα φορτηγό πλοίο φορτωμένο κάρβουνο ζητώντας να σταματήσει η χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικού.

Οι αρχηγοί κρατών των 20 μεγαλύτερων αναδυόμενων και βιομηχανικών χωρών θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Αμβούργο, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές διαδηλώσεις κατά της G20.

Οι οργανωτές αναμένουν να συγκεντρωθούν τις ημέρες αυτές συνολικά πάνω από 100.000 διαδηλωτές.

Οι γερμανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να ξεπάσουν βιαιότητες λόγω της παρουσίας αριστερών εξτρεμιστών. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δηλώνει στη σημερινή κυριακάτικη έκδοση της Bild ότι οι εξτρεμιστές αυτοί ανέρχονται σε «περισσότερους από 8.000».

Η γερμανική αστυνομία εκφράζει επίσης φόβους ότι πολλές υποδομές μπορεί να αποτελέσουν στόχους και περιμένει επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν πολλές δράσεις με στόχο να παρεμποδισθεί η διεξαγωγή της συνόδου της G20, όπως γράφει η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του BKA, του εγκληματολογικού τμήματος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Περίπου 15.000 αστυομικοί θα αναπτυχθούν για την ασφάλεια της συνόδου κορυφής, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 3.800 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που θα επιτηρούν το αεροδρόμιο και τα τρένα.