ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κατάλογος ρουσφετιών» το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για τη ΝΔ

Σφοδρά πυρά δέθηκε από την αντίπολίτευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση έκανε λόγο για κατάλογο ρουσφετολογικών και πελατειακών διατάξεων για… όλα τα γούστα.

Ο Μάκης Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ υποστήριξε αρχικά πως η κυβέρνηση χάνει «κάθε πολιτικό αντίκρισμα στην κοινωνία και αυτό της δημιουργεί πολιτική απελπισία».

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη όσο και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Δεν έχετε πολιτική να υπερασπιστεί και ο μόνος δρόμος που σας μένει είναι να κλείσετε το μάτι σε συγκεκριμένες ομάδες για προσλήψεις χωρίς ορθολογικά κριτήρια, να χτίσετε σχέσεις ανταποδοτικές πελατειακές και ρουσφετολογικές. Όμως αυτές οι πολιτικές δεν έσωσαν κανένα»

Στη συνέχεια ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα «πελατειακών διατάξεων» τα εξής: «Με το άρθρ. 15 ο υπουργός προτείνει την δημιουργία προσωποπαγών θέσεων για την τοποθέτηση όσων εργάζονταν σε κοινωφελείς επιχειρήσεις ή ύδρευσης που έχουν λυθεί ή συγχωνευτεί και άρα σήμερα είναι μη υφιστάμενες. Μονή προϋπόθεση να εργαζόταν εκεί έωςτον Μάιο του 2011 χωρίς να ερευνάται αν η πρόσληψή του ήταν νόμιμη ή όχι.  

Η ίδια διάταξη προβλέπει και τις επαναπροσλήψεις προσωπικού δημοτικών ραδιοφώνων που έκλεισαν. Ανεξάρτητα του πότε έκλεισαν θα ξαναπιάσουν δουλεία οπουδήποτε στο Δήμο. Ένας εκφωνητής, δημοσιογράφος ή διαφημιστής θα πάει να ξαναπροσληφθεί σε Δήμο που δεν έχει πλέον ραδιόφωνο. Αυτό ισχύει και για τις αναπτυξιακές  που έχουν λυθεί. Το άρθρο 16 προτείνει να εξαιρεθούν οι αναπτυξιακές δημοτικές εταιρείες που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια από τον κανόνα που λέει ότι αν έχουν 3 ζημιογόνες χρήσεις πρέπει να λύονται. 

Σε άλλο σημείο λέει ότι μπορούν να επιχορηγούνται οι επιχειρήσεις ραδιοφώνου που τις είχαμε κάνει επιχειρήσεις για να έχουν την οικονομική αυτοτέλεια. Μα καλά αυτό που λείπει σήμερα στους Δήμους είναι προσωπικό στα ραδιόφωνα;».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μαυρογιαλούρικες επιδιώξεις

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε λόγο για νομοσχέδιο που εξυπηρετεί «μαυρογιαλούρικες μικροπολιτικές και πελατειακές επιδιώξεις».

Επιπροσθέτως επεσήμανε «από την μια σχεδιάζατε παράλληλα νομίσματα και από την άλλη υπουργός σας μιλά με ισοβίτη. Πριν από κάποια χρόνια αν κάποιος μας έλεγε ότι ο κ. Τσίρπας θα συμπράττει με την επικεφαλής του Αρείου Πάγου και τον πρώην προϊστάμενο της ΕΥΠ δεν θα τον πίστευα».

Σκουρλέτης: Τα ρουσφέτια είναι πρακτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο Πάνος Σκουρλέτης πέρασε στην αντεπίθεση. «Είναι αστείο ο κ Βορίδης και οι συνοδοιπόροι του να εκλιπαρούν να μας σώσουν από τα ρουσφέτια» είπε ο κ.Σκουρλέτης.

Και ανέφερε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης προσπαθεί να παρουσιάσει με στρεβλό τρόπο τις ρυθμίσεις, είναι αστεία και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα ρουσφέτια είναι πρακτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είπε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι άδικο να χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο ακοστολόγητο.

«Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν υπάρχουν διατάξεις που δεν μπορεί να κοστολογηθεί το κόστος γιατί είναι δυνητικές. Αν ένας μικρός νησιωτικός ή ορεινός δήμος αποφασίσει να δώσει βοήθημα στον γιατρό, τον πυροσβέστη ή τον δάσκαλο αυτό είναι θετικό αλλά δεν μπορεί να αποτυπωθεί. Τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν μπορεί να τα δικαιούνται μόνο οι μόνιμοι. Μας καταγγέλλετε επειδή αυτά δεν δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τα δίνουμε τώρα ως αποζημίωση. Εμείς το θεωρούμε ηθική υποχρέωση».

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο Σκουρλέτη

Πάντως παρά την τοποθέτηση Σκουρλέτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να ασκούν σφοδρή κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου μερικές από τις οποίες προβλέπουν τα ακόλουθα:

Καταβάλλεται αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους (εκτός από τους δημάρχους) σε όλους τους Δήμους, ενώ προβλέπεται η χορήγηση αποζημίωσης στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκτός από όσους λαμβάνουν ήδη αντιμισθία για τη συμμετοχή τους στις συνεδρίασης, και μέχρι τέσσερις ανά μήνα.
Επιτρέπεται σε δικηγόρους οι οποίοι ασκούν παράλληλα το επάγγελμά τους να γίνονται ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών.
Επανέρχεται η δυνατότητα πρόσληψης δύο δημοσιογράφων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, με στόχο την ανάδειξη και επικοινωνία του έργου.
Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν από κοινού ραδιοφωνικούς ή και τηλεοπτικούς σταθμούς και προβλέπεται νέο επίδομα στους μουσικούς των δήμων. Οι μουσικοί των δήμων θα λαμβάνουν ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 50 ευρώ, καθώς επίσης καθορίζεται και ο μηνιαίος μισθός τους με βάση το ενιαίο μισθολόγιο πολλαπλασιαζόμενο από ειδικούς συντελεστές που φτάνουν μέχρι και το 1,45.
Αυξάνονται οι αποζημιώσεις προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση που αυτός δεν είναι ο δήμαρχος, ενώ δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης σε υπαλλήλους που εργάζονται ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. ΠΧ στην περίπτωση λύσης ΑΕ ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της οποίας ποσοστό τουλάχιστον 90% του μετοχικού κεφαλαίου, ανήκει στον οικείο φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μεταφέρεται σε προσωποπαγείς θέσεις του αντίστοιχου ΟΤΑ.
Ακόμα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς στον οικείο δήμο του προσωπικού με την ίδια σχέση εργασίας των δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφώνου και μάλιστα το εν λόγω προσωπικό κατατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
Προβλέπεται ο διορισμός ή πρόσληψη, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, των καταγόντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, τα οποία έχουν καταργηθεί ή λυθεί, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα να καλύπτουν τις οργανικές θέσεις κενές ή νέες από προσληφθέντες, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων.
Απαλλάσσονται από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσοι υπάλληλοι δεν έδωσαν στοιχεία στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ διαγράφονται και τυχόν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Ακόμα δίνεται περισσότερη γονεϊκή άδεια πέντε ημερών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Καλύπτονται έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης των εργαζομένων στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα με την ημερήσια αποζημίωση να ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ και τα έξοδα διανυκτέρευσης στο ποσό των 45 ευρώ ανά μέρα.