ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Στόχος η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Στόχος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, William Murray, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται ν’ ανάψει το «πράσινο φως» για την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle – AIP) της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο κ. Murray τόνισε πως όλα τα προγράμματα του Ταμείου έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη βιωσιμότητα του χρέους και έχουν ως στόχο «τη διασφάλιση της επιστροφής της χώρας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως στόχος «είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον», ενώ συμπλήρωσε ότι αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός όλων των προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΔΝΤ.

Για τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε πως θα λάβει χώρα «μετά το γεύμα», συμπληρώνοντας ο χρόνος λήξης της συνεδρίασης δεν είναι γνωστός, αλλά θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τα σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Murray δεν έδωσε, ωστόσο, πληροφορίες από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία θα εξεταστεί το βράδυ στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ κι επανέλαβε την άποψη πως για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα απαιτείται το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, ήτοι στην ελάφρυνση χρέους και στις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε πως όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν «οροφή» για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείρισή του.