ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργοί & διασώστες μέσα στο C-130 που πέταξε στην Κω

Η Κως είναι ασφαλέστατη και η ζωή συνεχίζεται κανονικά είπε με πολλούς τρόπους ο Ν. Τόσκας επισημαίνοντας την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό που έγινε σε σύντομο χρονικό. 

 

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη τύπου στην Κω αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού από τις 1.41 πμ που έγινε ο σεισμός μέχρι τις 4.20 πμ που απογειώθηκε το αεροπλάνο με τους υπουργούς με μετέβησαν στο νησί για να δουν την κατάσταση.

«Ηταν ένα σύνολο έτοιμο να αντιδράσει σε όλες τις καταστάσεις» ανέφερε ο κ. Τόσκας. 

 
«Έτσι την ίδια στιγμή που γινόταν η μεταφορά η δική μας ξεκίνησε και το Σινούκ με τον περιφερειάρχη και διασώστες ώστε να μεταφέρουν τραυματίες. Πήγε ένα δεύτερο αεροπλάνο που μετέφερε τραυματίες στο νοσοκομείο Ηρακλείου και μια άλλη μεταφορά στο Θριάσιο. Αρχίσαμε από τον έλεγχο του αεροδρομίου για να μπει σε κυκλοφορία. Οι μηχανισμοί δούλεψαν εντός του νησιού και όλες οι αρχές συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί μας», είπε ο κ. Τόσκας και τόνισε: «Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια που απέδωσε από την πρώτη στιγμή».

«Το νησί δεν έχει υποστεί βλάβες. Τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν έχουμε βλάβες σε υποδομές», σημείωσε ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ανέφερε ότι ήδη έχει μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και μηχανικοί και άλλα δύο κλιμάκια προκειμένου να συνδράμουν τους μηχανικούς του δήμου.
 

«Με το που φτάσαμε έγιναν έλεγχοι στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου που έχει ανοίξει. Το μόνο πρόβλημα που διαπιστώθηκε είναι στο λιμάνι», προσέθεσε και γνωστοποίησε ότι είναι καθ΄ οδόν ο διευθυντής των Υποδομών του Υπουργείο με καθηγητές του ΕΜΠ και μελετητές προκειμένου να βρουν τη βέλτιστη λύση για να αποκατασταθεί το λιμάνι ώστε να χρησιμοποιηθεί, ενώ στο νησί βρίσκεται ήδη οι γγ Λιμένων και Πολιτισμού.

 
Επίσης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα σε δύο εκκλησίες και στο τέμενος, ενώ έχει αποκλειστεί το μεσαιωνικό τείχος.

Η κατάσταση στην Κω έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο

Συλλυπητήρια στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ανοίγοντας τη συνέντευξη που έδωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, προκειμένου να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι οι υποδομές του νησιού βρίσκονται σε καλή κατάσταση εκτός από το λιμάνι, ενημέρωσε ότι το απόγευμα θα επισκεφτούν λιμενολόγοι που θα μας πουν αν μπορεί αν επιτευχθεί η άμεση αποκατάστασή του και τόνισε:

 
«Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες φωνές».

Η Κως δεν θα αποκλειστεί ακτοπλοϊκά, τόνισε ο Ν. Σαντορινιός

Στις συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να μην αποκλειστεί η Κως ακτοπλοϊκά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο λιμάνι του νησιού και γι αυτό υπήρξε πρόβλημα με τις αναχωρήσεις και αφίξεις. 78 επιβάτες που είχαν προορισμό την Κω αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο και μεταφέρονται στο λιμάνι της Καρδάμαινας προκειμένου να πάνε στη Κω. 260 επιβάτες έγινε έκτακτη αποβίβαση στην Κάλυμνο που μεταβαίνουν στο λιμάνι του Μαστιχαρίου. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, το Υπουργείο έδωσε εντολή να αυξηθούν τα δρομολόγια στην Κάλυμνο στο Μαστιχάρι. Έγινε προσπάθεια να μεταφέρουμε στο σημείο μια παρακείμενη προβλήτα στη περιοχή της ΔΕΗ, όπου εκεί σε συνεργασία με την αστυνομία εγκαταστάθηκε άμεσα η πύλη εισόδου της Σένγκεν για να αντιμετωπιστεί η κίνηση προς την Τουρκία. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει η προσέγγιση στο λιμάνι του Κεφάλου και το νησί δεν θα αποκλειστεί ακτοπλοϊκά. Όλα τα πλοία, για όσο διάστημα χρειαστεί θα μεταβαίνουν στο λιμάνι του Κεφάλου», σημείωσε ο κ. Σαντορινιός.

Επιπλέον, ανέφερε ότι λιμενολόγοι μαζί με τον γγ Λιμενικού μεταβαίνουν στο νησί προκειμένου, επί τόπου να δώσουν λύσεις για την αποκατάσταση του λιμανιού της Κω και κατέληξε, τονίζοντας:

«Να πω και κάτι ως Δωδεκανήσιος. Ο πολύς ντόρος, σε ένα τουριστικό νησί που έχει πληγεί και από την προσφυγική κρίση μόνο κακό κάνει. Όλοι πρέπει να ρίξουμε τους τόνους. Η Κως είναι ασφαλής και οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν εκεί τις διακοπές τους».

 
Συνέχεια του γνωστού ρήγματος στα παράλια της Μ. Ασίας το ρήγμα

Συνέχεια του γνωστού σεισμικού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017, αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα το χερσαίο τμήμα του, ενώ η προέκτασή του υποθαλάσσια φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα υποθαλάσσια.

«Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές του ΑΠΘ και σημειώνουν ότι αυτό το ρήγμα είναι χαρτογραφημένο και προσδιορισμένο στην Ελληνική Βάση Σεισμογενετικών Πηγών (http://gredass.unife.it/).