ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για την υγεία

Σε ένα νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε λίγες ημέρες πριν από το θερινό κλείσιμο της Βουλής, περιέχονται τα 26 άρθρα για την περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τη μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται η ηγεσία της Αριστοτέλους.  

 

 

 

Μια μεταρρύθμιση, την οποία αναγγέλλουν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής κ. Παύλος Πολάκης τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ με επίσημη συνέντευξη Τύπου είχαν προσδιορίσει την απαρχή της για τον… περασμένο Ιούνιο. 

Στο νομοσχέδιο πάντως προβλέπονται ουκ ολίγες υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση της ΠΦΥ, αλλά και των δεκάδων άλλων θεμάτων που επιχειρεί να διευθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Καταργείται το ΠΕΔΥ, έρχονται οι ΤΟΜΥ

Κάθε Κέντρο Υγείας έχει τομέα ευθύνης, που ονομάζεται Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτελεί, δε, την βάση για όλη την ΠΦΥ της περιοχής του, που αποτελείται επίσης από συμβεβλημένους γιατρούς και δομές ΠΦΥ. Κάθε δήμος θα έχει τουλάχιστον ένα τέτοιο κέντρο ευθύνης, αλλά ο ακριβής αριθμός θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση.

Προβλέπεται η σύσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) ως αποκεντρωμένων μονάδων των Κέντρων Υγείας και η στελέχωσή τους από μια Ομάδα Υγείας, με βασικό πυλώνα τον οικογενειακό γιατρό.

Οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι ένας παθολόγος, ή γενικός γιατρός ή παιδίατρος υπάλληλος του σημερινού ΠΕΔΥ ή ιδιώτης συμβεβλημένος που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Κάθε οικογενειακός γιατρός δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες. Όλοι οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στην τοπική μονάδα.

Όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο που θα περιέχει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό. Ο Φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του. Τα προσωπικά δεδομένα θα τηρούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας ενώ πρόσβαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.

Θα υπάρχει συντελεστής ηλικιακής ομάδας σύμφωνα με τον οποίο θα αμείβεται ο οικογενειακός γιατρός. Δηλαδή όσο πιο ηλικιωμένοι, τόσο πιο πολλές ανάγκες έχουν, κι άλλα τόσο περισσότερα χρήματα θα λαμβάνει ο γιατρός ανά ασθενή που εξυπηρετεί.

Τα Κέντρα Υγείας θα έχουν δυνατότητα όλων των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, ΤΕΠ  (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), οδοντιάτρους, τμήμα φροντίδας μητέρας παιδιού και παιδιού- εφήβου, φυσικοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, τμήμα πρόληψης και κοινωνικής ιατρικής όπως και ιατρικής εργασίας.

Σε κάθε Κέντρο Υγείας θα υπάρχει οδοντιατρείο με "Οδοντιατρική Ομάδα". Ελάχιστη σύνθεση αυτής είναι ένας οδοντίατρος, ένας βοηθός και ένας νοσηλευτής. Η ομάδα οφείλει εκτός από τις υπηρεσίες της στο Κέντρο αν ενημερώνει παιδιά και ενήλικες και να προάγει την στοματική υγεία. Στα νοσοκομεία θα υπάρχει Συντονιστής Οδοντίατρος που θα συντονίζει και την ΠΦΥ.

Ποιες άλλες διατάξεις περιέχονται στο νομοσχέδιο

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας μπορεί να ιδρύονται σε δημόσια νοσοκομεία, σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή αυτόνομες με μία μόνο ιατρική ειδικότητα και οι αυτοτελείς εντάσσονται σε φορείς τοπικής ΠΦΥ. Με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθοριστούν οι ιατρικές ειδικότητας, οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους, ο έλεγχος, η κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων και με ΚΥΑ (των υπουργών Υγείας και Εργασίας) θα καθοριστούν οι συμβάσεις με τα δημόσια Ταμεία.

Τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ νησιωτικών, ορεινών, απομακρυσμένων περιοχών θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς θεραπευτές, νοσηλευτές που θα κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Συνίσταται μέσα στο ΥΥΚΑ, Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας που θα υπάγεται στο Γενικό Γραμματέα και θα διοικείται από διοικητή και υποδιοικητή.

Οι πτυχιούχοι διατροφολόγοι από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τα ΑΤΕΙ της χώρας οφείλουν εντός δύο ετών να λάβουν την ειδική βεβαίωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης επαγγέλματος.

Σε κάθε περίπτωση έκδοσης άδειας ασθενοφόρου, το ΕΚΑΒ πρέπει να προσκομίζει βεβαίωση καταλληλότητας του οχήματος.

Τίθεται σε δοκιμαστική εφαρμογή σε ορισμένα νοσοκομεία το ΣΑΝ (Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων). Και με σκοπό την ανάπτυξή του, συστήνεται Εταιρία (ΕΣΑΝ ) που θα είναι ΑΕ. Η εταιρία θα διοικείται από 5 μέλη που θα έχουν 5ετή θητεία.

Ιδρύεται στην Αθήνα Κέντρο Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του.

Ιδρύεται Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου.

Προβλέπεται δωρεάν σίτιση και στέγαση στους γιατρούς του Νοσοκομείου Θήρας μέσω των ΟΤΑ.

Προωθούνται προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών για την ξεχωριστή στελέχωση ΤΕΠ στα νοσοκομεία.