ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας στις αγορές

«Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές. Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο. Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι».

«Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014», τονίζει η ΝΔ, συμπληρώνοντας «και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς. Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα. Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα! Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του».

ΔΗΣΥ όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας

«Ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story». Η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο», τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως σημειώνεται, «η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζουμε μάλιστα οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά την βιωσιμότητα του χρέους. Η σύγκριση περαιτέρω του σημερινού επιτοκίου με αυτό του 2014 πρέπει να γίνει ψύχραιμα και αντικειμενικά. Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα. Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δις ευρώ».

«Είναι όμως αναγκαίο να επισημάνουμε περαιτέρω ότι: Είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος. Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060. Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα. Όσο ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική. Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΣΥ.

ΚΚΕ: έξοδος στις αγορές σημαίνει διαιώνιση των αντιλαϊκών μέτρων

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «το τίμημα, που πληρώνει ο λαός για την όποια «εμπιστοσύνη» των αγορών, που σηματοδοτεί ο νέος δανεισμός, με την λεγόμενη «έξοδο στις αγορές»,  είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου  και για  να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Θεοδωράκης: πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε τόσο ακριβά;

«Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Alpha 98.9.