ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες περιμένουν τη σύνταξή τους για πάνω από ένα χρόνο

Χιλιάδες δικαιούχοι περιμένουν τη σύνταξη τους περισσότερο από δεκαπέντε μήνες αφού μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι προκειμένου οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" συνταξιούχοι εν αναμονή εκτιμάται πως θα παραμείνουν για αρκετούς ακόμα μήνες 139.000 πολίτες, οι μισοί από τους οποίους περιμένουν ήδη δεκαπέντε μήνες για την έκδοση των συντάξεών τους.

Ο νόμος Κατρούγκαλου -με τον οποίο επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις έως 30% – δεν εφαρμόζεται ακόμη στο σύνολό του αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι (περίπου το 55%) περιμένουν ήδη 15 μήνες και είναι άγνωστο πόσο θα περιμένουν ακόμη.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ λόγω απουσίας των σχετικών εγκυκλίων δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση για συντάξεις χηρείας καθώς και για τον χρόνο ασφάλισης εξωτερικού.

Έτσι σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ μπορεί να επεξεργαστεί μόνο απλές περιπτώσεις συντάξεων γήρατος και αναπηρίας. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας λαμβάνουν ακόμα προσωρινές συντάξεις ύψους 346 ευρώ μηνιαίως (κι αυτές με καθυστέρηση).