ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μικρομεσσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν εξαιτίας της υπερφορολόγησης

Κάτι παραπάνω από δυσοίωνη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), σύμφωνα με στοιχεία τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) όσο και του Γενικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΓΕΜΗ).

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», οι ΜμΕ αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, την ίδια ώρα που η Ελλάδα μοιάζει να αδυνατεί να χρησιμοποιήσει με ορθό τρόπο τους κοινοτικούς φόρους που αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο.

Βάσει του άρθρου της «Κ», από το 2012 έως και τον φετινό Ιούλιο από το ΓΕΜΗ έχουν διαγραφεί περισσότερες από 196.118 επιχειρήσεις, ενώ η θετική εικόνα που παρουσιάζει το ισοζύγιο «εγγραφών-διαγραφών» είναι πλασματική, καθώς οι νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι οι περίφημες Ιδιωτικές Κεφαλαιαουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ). Πρόκειται ουσιαστικά για επιχειρήσεις τις οποίες δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που «έκλεισαν» τα βιβλία τους λόγω της υπερφορολόγησης και προτίμησαν να δραστηριοποιηθούν -για όσο αντέξουν- με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να περιορίσουν, έστω και κατά μικρό ποσοστό, το υψηλό φορολογικό κόστος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΙΚΕ είναι επιχειρήσεις… ενός εργαζόμενου, ήτοι του ιδιοκτήτη και ως εκ τούτου η δημιουργία τους δεν προσφέρει στήριξη στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται -όπως τονίζεται σε έρευνα του Endeavor Greece – εστιάζουν τη δραστηριότητά τους σε κλάδους όπως αυτός εστίασης και διασκέδασης, στοχεύοντας, δηλαδή, μόνο στην εγχώρια αγορά.

Την ίδια ώρα, η Κορίνα Κρέτσου, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική έχει αποκαλύψει ότι από τα 2,7 δισ. ευρώ που είναι «αφιερωμένα» στις δημόσιες δαπάνες για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Ελλάδα έχει απορροφήσει, για το διάστημα 2014-2020, μόλις το 5,9%.