ΥΓΕΙΑ

Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως σε φάρμακο κατά του HIV

Περισσότερες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση του ιού HIV θα έχουν οι ασθενείς, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση του raltegravir 600 mg, το οποίο σε συνδυασμό με άλλους αντιρετροϊκούς παράγοντες, μπορεί να λαμβάνεται μόνο μια φορά ημερησίως.
«Η προσθήκη του raltegravir 600 mg προσφέρει στους θεράποντες ιατρούς μια νέα θεραπευτική εναλλακτική λύση η οποία παρέχει παρόμοιο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας στις 48 εβδομάδες όπως και το raltegravir δύο φορές ημερησίως, τώρα σε ένα βολικό σχήμα χορήγησης μία φορά ημερησίως», ανέφερε η Δρ Μόνικα Κυριάκου, Υπεύθυνη Ιατρικού Τμήματος MSD στην Κύπρο.
Το raltegravir χορηγούμενο ημερησίως από το στόμα με τη μορφή δύο επικαλυμμένων με λεπτό υμένιο δισκίων των 600 mg, είναι μέρος της θεραπείας της λοίμωξης με τον ιό HIV-1 σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς (σωματικού βάρους τουλάχιστον 40 κιλών). 
«Οι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα των αντιρετροϊκών θεραπειών, καθώς και η κατάλληλη πρόσβαση στη φροντίδα, κατέστησαν δυνατή την αντιμετώπιση της λοίμωξης με τον ιό HIV ως χρόνια πάθηση», τόνισε η Δρ Κυριάκου. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα από αποτελεσματικές θεραπείες γιατί έτσι παρέχονται λύσεις που ταιριάζουν στις μεμονωμένες ανάγκες και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενή.
Η έγκριση της ΕΕ επιτρέπει την κυκλοφορία του φαρμάκου στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δηλαδή την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. «Η άδεια κυκλοφορίας που εξασφάλισε το raltegravir 600 mg από την ΕΕ καταδεικνύει τη σταθερή δέσμευση της MSD στην καινοτομία στο θέμα του ιού HIV», επισήμανε η Υπεύθυνη Ιατρικού Τμήματος MSD στην Κύπρο.
Το raltegravir είναι μια από τις θεραπευτικές λύσεις που συνιστά η Ευρωπαϊκή Κλινική Εταιρεία για το AIDS (EACS) –σε συνδυασμό με άλλους αντιρετροϊκούς παράγοντες– ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ενήλικες με λοίμωξη με τον ιό HIV-1 οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία.