ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαδημητρίου: Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την οικονομία

Την ανάγκη ενός «επενδυτικού σοκ» για τη χώρα υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, προσθέτοντας σχετικά ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν τριπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρυσι».

«Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, ότι η χώρα έχει αποκτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, ότι το ενδεχόμενο του Grexit έχει εξαλειφθεί και ότι διαθέτουμε εργατικό δυναμικό το οποίο είναι οικονομικά προσιτό και εξειδικευμένο» εξηγεί αναλύοντας τους παράγοντες του φιλοεπενδυτικού κλίματος.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι οι επενδύσεις για νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα φτάσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι αποκρατικοποιήσεις. «Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση και των επενδυτικών σχεδίων του νέου αναπτυξιακού, που σημαίνει επιτάχυνση περισσότερων επενδύσεων. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Έχουν υποβληθεί 802 αιτήματα, προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ».

«Για την οικονομία προσωπικά είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος» τονίζει, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας («ο ρόλος της θα είναι συμπληρωματικός ως προς τις συστημικές τράπεζες και όχι ανταγωνιστικός» σημειώνει) και του λεγόμενου αντι-Τειρεσία, δηλαδή ενός δημόσιου φορέα αξιολόγησης δανειοληπτών, ώστε να σκιαγραφείται το προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρηματιών και επιχειρήσεων που θα αιτηθούν χαμηλότοκα δάνεια από την αναπτυξιακή τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ