ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Η εύκαμπτη μπαταρία που τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό!

Μία μπαταρία (και μάλιστα εύκαμπτη) που τροφοδοτείται από θαλασσινό νερό; Κι όμως αυτή είναι η κατασκευή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Fudan της Κίνας, σε μία προσπάθεια δημιουργίας μπαταριών που θα μπορούν με ασφάλεια να τροφοδοτήσουν wearables, αλλά και ιατρικές συσκευές.
Αντί να τροφοδοτούνται από τοξικά χημικά, χρησιμοποιούν ασφαλή υγρά όπως το θαλασσινό νερό, έτσι μπορείτε να “φορέσετε” μία συμβατή συσκευή ή ακόμη και μία που μπορεί να τοποθετηθεί στο σώμα σας, για ιατρικούς σκοπούς.
Η -ιδιαίτερα ελαφριά- αυτή μπαταρία μπορεί να διπλωθεί στη μέση 100 (!) φορές και αποτελείται από τρία μέρη: Δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια (ένα φορτισμένο θετικά και ένα αρνητικά) καθώς και ένα μείγμα ηλεκτρολυτών. Έρχεται σε δύο διαφορετικά formats: Ένα που μοιάζει σαν μία ταινία κατασκευασμένη από δύο ηλεκτρόδια που έχουν τον ηλεκτρολύτη ανάμεσά τους. Και ένα ακόμη που αποτελείται από δύο μικροσκοπικά νήματα κατασκευασμένα από νανοσωλήνες άνθρακα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κάποια στιγμή οι μπαταρίες αυτού του τύπου -πέρα από θαλασσινό νερό- θα μπορούν να τροφοδοτούνται από αίμα, ιδρώτα ακόμη και δάκρυα.