ΔΙΕΘΝΗ

Τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη: Βαν παρέσυρε πεζούς – 13 νεκροί, 80 τραυματίες – Δύο συλλήψεις – Ένας τρομοκράτης νεκρός

Φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στο κέντρο της Βαρκελώνης, διανύοντας με ζικ -ζακ μια απόσταση περίπου 600 μέτρων. 

 

 

 

Τουλάχιστον 13 νεκροί και 64 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός. 

Μία Ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει «απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε προ ολίγου στη Βαρκελώνη».

«Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Tι είπε η γραμματέας του Έλληνα προξένου στη Βαρκελώνη Θεώνη Ζησιμοπούλου

Μέλη μιας οικογένειας Ελλήνων είναι μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης στη Βαρκελώνη, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" η γραμματέας του Έλληνα προξένου στη Βαρκελώνη Θεώνη Ζησιμοπούλου.

«Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» είπε η κ. Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.

«Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» ανέφερε η γραμματέας του Έλληνα προξένου, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ' έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κ. Ζησιμοπούλου, αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά γκρουπ Ελλήνων τουριστών στη Βαρκελώνη. «Τα γκρουπ είναι συνήθως τον χειμώνα, αυτή την εποχή ταξιδεύουν κυρίως μεμονωμένες οικογένειες ή νέα άτομα» είπε.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο βαν που σκόρπισε τον θάνατο, βρέθηκε μία ισπανική ταυτότητα, με αραβικό όνομα.

Την ίδια ώρα και το δεύτερο φορτηγάκι που αναζητούσε η καταλανική αστυνομία και φέρεται ότι σχετίζεται με την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη Βαρκελώνη, εντοπίστηκε κοντά σε ένα φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia.

Η αστυνομία της Καταλονίας διευκρίνισε σε ένα tweet ότι 10 από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Η σκέψη μας βρίσκεται στη Βαρκελώνη» σημειώνει με ανάρτησή του στο τουίτερ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τη στυγερή τρομοκρατική επίθεση» προστίθεται στην ανάρτηση.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να συνδράμει» τις ισπανικές αρχές μετά την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη.

«Οι τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να τους βρουν και να τους προσαγάγουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο και τους υπουργούς Άμυνας των δύο κρατών.

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη όλων μας είναι στη Βαρκελώνη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά την επίθεση στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας.
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ισπανικό λαό και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων», συμπληρώνει στην ανάρτηση του ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με την El Pais, ο Ντρις Ουκαμπίρ, ο άνθρωπος στην φωτογραφία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα, είναι εκείνος ο οποίος νοίκιασε το συγκεκριμένο βαν το οποίο σκόρπισε τον θάνατο στο κέντρο της Βαρκελώνης, δίχως να αναφέρεται σε εκείνον ως και τον δράστη που το οδηγούσε την ώρα της επίθεσης. Ωστόσο, ήδη βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, ενώ υπάρχει και βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο φαίνεται η σύλληψη ενός άνδρας, δίχως να διευκρινίζεται εάν είναι του Ντρις Ουκαμπίρ ή όχι. 

Επίσης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν άλλον έναν άνδρα, ο οποίος είχε ταμπουρωθεί μέσα σε τουρκικό εστιατόριο και διαπραγματευόταν την παράδοση του. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, υπήρχε και τρίτος δράστης, ο οποίος είναι νεκρός, ύστερα από ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς. 

Εντωμεταξύ, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, ζήτησαν από τη πρώτη στιγμή της επίθεσης, να κλείσουν το μετρό και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κοντά στην περιοχή του περιστατικού.