ΔΙΕΘΝΗ

Η επέτειος θανάτου της Νταϊάνα «βυθίζει» τη δημοτικότητα του Κάρολου

Τη δημοτικότητα του να πέφτει κατακόρυφα ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την 20η επέτειο του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, βλέπει ο πρίγκιπας Κάρολος. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα, μόνο το ένα τρίτο των Βρετανών επιθυμεί να τον δει επικεφαλής της μοναρχίας. 

 

 

 

Η δεύτερη σύζυγός του Καμίλα, η οποία υπήρξε ερωμένη του την εποχή που ήταν παντρεμένος με την Νταϊάνα, δεν τα πάει καλύτερα. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου You Gov, μόνο το 14% αυτών που ερωτήθηκαν επιθυμεί να την δει βασίλισσα όταν ο Κάρολος διαδεχθεί την μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ.

Το 2013, το 60% των Βρετανών ήταν θετικά διακείμενοι στο ενδεχόμενο να γίνει βασιλιάς ο Κάρολος, έναντι του 30% που είναι σήμερα. Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (27%) βρίσκει καταστροφικό το ενδεχόμενο αυτό, σε σύγκριση με το 15% που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Εξάλλου, το 39% εκτιμά ότι η Καμίλα πρέπει να κρατήσει μόνο τον τίτλο της πριγκίπισσας αφού ανέβει ο Κάρολος στον θρόνο, ενώ το 30% κρίνει ότι δεν πρέπει να κατέχει κανέναν τίτλο.

Τις τελευταίες βδομάδες, με αφορμή την επέτειο του θανάτου της Νταϊάνα σε τροχαίο δυστύχημα κάτω από μία γέφυρα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997, προβλήθηκαν πολλά ντοκιμαντέρ στην βρετανική τηλεόραση, ενώ γράφτηκε πληθώρα άρθρων στις εφημερίδες.

Σύμφωνα με την Πένι Τζούνιορ, τη συγγραφέα μίας πρόσφατης βιογραφίας της Καμίλα, οι Βρετανοί δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ποτέ τον Κάρολο για τον γάμο του με αυτήν, παρά την δραστηριότητα του για την προστασία του περιβάλλοντος και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες.

Η δημοσκόπηση, όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποιήθηκε πριν από την προβολή στις αρχές Αυγούστου ενός περιεκτικότατου ντοκιμαντέρ στο Channel 4, στο οποίο η Νταϊάνα εξηγούσε λεπτομερώς τις δυσκολίες του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.614 άτομα.