ΥΓΕΙΑ

Νέα εξέταση αίματος προβλέπει τον καρκίνο!

Ελπιδοφόρα νέα φέρνει μια νέα εξέταση αίματος που προβλέπει την εξέλιξη των πρώιμων σταδίων σε περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημικής Μηχανικής Σουνίθα Ναγκράθ, εξέτασαν κατά πόσον τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να «αποδράσουν» από τους όγκους και να «ταξιδέψουν» στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις αρτηρίες. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προκύπτουν οι μεταστάσεις ή οι όγκοι-«δορυφόροι» στο σώμα. Μέσω της νέας αιματολογικής εξέτασης, οι ειδικοί εστίασαν σε μια ομάδα 36 ασθενών για να μελετήσουν την πορεία των καρκινικών κυττάρων από την «εστία» ενός όγκου σε άλλα σημεία του σώματος. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι όταν εμφανίζονταν δεσμίδες δύο ή περισσότερων ογκοκυττάρων, τότε μειωνόταν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έξι από τους εννέα ασθενείς, των οποίων ο καρκίνος είχε επανεμφανιστεί σε διάστημα μεταξύ δύο και 26 μηνών μετά τη θεραπεία, είχαν καρκινικά κύτταρα σε δεσμίδες, που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους. Η αιματολογική ανάλυση επιβεβαίωσε μάλιστα ότι αυτές οι δέσμες παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά καρκινοκυττάρων επιθετικής μορφής. Επίσης, αυτά τα κύτταρα κινούνταν με μεγαλύτερη ευκολία, εισβάλλοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα, και μάλιστα «επιστράτευαν» υγιή κύτταρα για να αντισταθούν σε θεραπευτικές αγωγές.
Όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία προέκυψαν ύστερα από συλλογή δειγμάτων αίματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική αφαίρεση όγκου σε ασθενείς. Αρχικά οι χειρουργοί είχαν συλλέξει αίμα από φλέβα του χεριού κάθε ασθενούς. Επίσης στην αρχή της χειρουργικής διαδικασίας πήραν αίμα από την πνευμονική φλέβα που πήγαζε από τον όγκο, όπου τα καρκινικά κύτταρα αναμενόταν να είναι πιο συγκεντρωμένα. Πράγματι, ενώ τα καρκινικά κύτταρα από το χέρι είχαν μέση αναλογία 1,3 ανά 3 χιλιοστόλιτρα, στο αίμα από τον πνεύμονα ήταν 7,5 ανά 3 ml. Ο δρ Ναγκράθ τονίζει ότι «ο εντοπισμός αυτών των καρκινικών δεσμίδων στο αίμα είναι μια ισχυρότατη ένδειξη της εξέλιξης του καρκίνου και της ανθεκτικότητάς του».

eleftheriatypou.gr