ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Συνελήφθη υπεύθυνος ΜΚΟ – Μυστήριο γύρω από την υπόθεση

Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως ο υπεύθυνος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Ένωση Οικογενειών Αγνοουμένων", η οποία έχει συνδεθεί και με την υπόθεση του Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι που βρέθηκε δολοφονημένος στην Αίγυπτο, συνελήφθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

 

 

 

Ο Ιμπραχίμ Μετουάλι, ένας δικηγόρος γνωστός για τη συμπαράστασή του προς τους συγγενείς αγνοουμένων, συνελήφθη από άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει για τη Γενεύη. Επρόκειτο να συμμετάσχει στην 113η σύνοδο της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις Εξαναγκαστικές ή Ακούσιες Εξαφανίσεις.

Ο Μετουάλι κατηγορείται ότι διευθύνει μια παράνομη οργάνωση, καθώς και για διασπορά ψευδών ειδήσεων αλλά και για "δεσμούς" με το εξωτερικό. Οδηγήθηκε ενώπιον εισαγγελέα και θα παραμείνει προσωρινά κρατούμενος επί τουλάχιστον 15 ημέρες, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από την οργάνωσή του.

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, έχουν πολλαπλασιαστεί οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις στη χώρα. Τον Μάιο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επικύρωσε έναν νόμο που περιορίζει σημαντικά το περιθώριο κινήσεων των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παγώσουν ένα μέρος της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που παρέχουν στην Αίγυπτο, προβάλλοντας ως αιτιολογία τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως τον νόμο που αφορά τις ΜΚΟ.

Ο Μετουάλι είχε εμπλακεί και στην υπόθεση του Τζούλιο Ρετζένι, του νεαρού Ιταλού που εξαφανίστηκε στο Κάιρο στις 25 Ιανουαρίου 2016 και βρέθηκε δολοφονημένος, με φρικτά σημάδια από βασανιστήρια, λίγες ημέρες αργότερα. Η κωλυσιεργία των αιγυπτιακών αρχών στην εξιχνίαση της δολοφονίας του προκάλεσε διπλωματική κρίση με τη Ρώμη.