ΔΙΕΘΝΗ

Βιβλική καταστροφή από τον σεισμό στο Μεξικό: Εκατοντάδες νεκροί – Η τραγική σύμπτωση που συγκλονίζει

Ο εφιάλτης του εγκέλαδου, επέστρεψε για δεύτερη φορά μέσα σε 11 ημέρες, στο Μεξικό. Το κεντρικό τμήμα της χώρας, σείστηκε από τα 7,1 ρίχτερ, τα οποία ισοπέδωσαν εκατοντάδες κτίρια.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 225, ανάμεσά τους δεκάδες μικροί μαθητές ενός σχολείου.

Τα φονικά ρίχτερ που συγκλόνισαν το Μεξικό, έκρυβαν μια τραγική σύμπτωση. Ο Εγκέλαδος χτύπησε λίγες μόνο ώρες, πριν συμπληρωθούν 32 χρόνια από τον σεισμό του 1985, που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και προκάλεσε τον θάνατο δέκα χιλιάδων ανθρώπων.

Ευτυχώς οι αρχικές εκτιμήσεις για 248 νεκρούς αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και τώρα οι αρχές μιλούν για 225 νεκρούς. Ωστόσο καθώς οι σωστικές προσπάθειες συνεχίζονται και υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, όλα δείχνουν ότι ο τραγικός απολογισμός θα ανέβει τις επόμενες ώρες.

Τα συνεργεία από μέλη των ειδικών μονάδων αντιμετώπισης καταστροφών, πλαισιωμένα από εκατοντάδες εθελοντές, επικεντρώνουν από την ώρα που ξημέρωσε τις προσπάθειές τους στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Ενρίκε Ρεμπ-σαμέν, όπου αγνοούνται τουλάχιστον τριάντα ακόμη παιδιά, αλλά και δάσκαλοι.

 Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν σταλεί μηνύματα με το κινητό τηλέφωνο από έναν δάσκαλο και δυο μαθήτριες, που παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Για να μπουν οι διασώστες, στήριξαν τα χαλάσματα με ξύλινα δοκάρια.

Η μεξικανική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από δεκάδες διασώσεις, που ανοίγουν μια χαραμάδα ελπίδας στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Δεκαπέντε πιστοί που παρακολουθούσαν τη λειτουργία σε εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές ηφαιστείου, σκοτώθηκαν την ώρα του σεισμού, καθώς το ηφαίστειο Ποπο-κατε-πέτλ εξερράγη και η εκκλησία κατέρρευσε.

Το ανησυχητικό είναι ότι σε κάποια από τα κτίσματα ήδη οι μπουλντόζες έχουν πιάσει δουλειά, χωρίς να δοθεί επαρκής χρόνος για ενδελεχή έρευνα των ερειπίων, όπου μπορεί ακόμη να υπάρχουν επιζώντες.

Aκόμα και το "θρυλικό" στάδιο "Αζτέκα" στην πόλη του Μεξικό κόπηκε…. στα δύο.

Από το πρωί, έχει στηθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους εκατοντάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους, με ανθρώπινες αλυσίδες αλληλεγγύης. Η τραγωδία στο Μεξικό φαίνεται ότι δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί σε όλες της τις διαστάσεις.   

Δεν υπάρχουν Έλληνες ομογενείς ανάμεσα στα θύματα

Δεν υπάρχει αναφορά για τραυματισμό ή θάνατο μέλους της ελληνικής ομογενειακής παροικίας στο Μεξικό από τον καταστροφικό πολύνεκρο σεισμό 7,1 βαθμών που έπληξε τη χώρα αυτή του νότιου τμήματος της Βόρειας Αμερικής, όπως ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μεξικού Γεωργία Μπουτζιάνη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μεξικού δήλωσε ότι όλες οι κλήσεις που λαμβάνει δεν κρύβουν δυσάρεστα νέα για ζωές ή τραυματίες. «Πλην όμως ζημιές σε σπίτια συμπατριωτών μας υπάρχουν. Πριν από λίγο μου αναφέρθηκε μία περίπτωση κατοικίας που έχει πολύ μεγάλες ρωγμές. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε κάτι άλλο».

Ο κ. Κουίκ σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση πως σχετικά με το συγκεκριμένο τηλεφώνημα, ενημέρωσε και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.