ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Υμηττού

Δικαίωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επτά Δήμους της Αττικής οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση Προεδρικού Διατάγματος, του 2011, που καθόριζε τα μέτρα προστασίας της περιοχής του όρους  Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων.

 

 

 

Συγκεκριμένα, με επτά αποφάσεις τους (2355-2361/2017) οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις αιτήσεις των Δήμων Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών  και Γλυφάδας κρίνοντας ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να ακυρωθεί καθώς έχει πλημμέλεια αφού εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί «η διαδικασία της προηγούμενης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης».

Είχε προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2015, όπου είχε υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα το ΣτΕ το οποίο έκρινε ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό έπρεπε να είχε συνοδευτεί από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, το οποίο τροποποιούσε παλαιότερο του 1978, ο Υμηττός χωρίστηκε εκ νέου σε πέντε ζώνες, με τη σημαντικότερη την α’ ζώνη (απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους (αυξήθηκε η προστασία από τα 76.000 σε 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων). Στη ζώνη αυτή απαγορεύτηκε κάθε νέα δόμηση, καθώς η πρόβλεψη περί «αναψυκτηρίων» ουσιαστικά οδηγούσε στην ανέγερση κατοικιών.