ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι την Παρασκευή η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι την Α’ δόση του ΕΝΦΙΑ, ώστε να είναι εμπρόθεσμη η πληρωμή και η οφειλή της δόσης να μην γίνει «κόκκινη» (ληξιπρόθεσμη).

Η εμπρόθεσμη πληρωμή της Α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ παραμένει μεγάλο στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο, αφού ο βαθμός ανταπόκρισης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις αυτές θα κρίνει και την τύχη του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, την Παρασκευή θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία 637 εκατ. ευρώ, από 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 50.000 νομικά πρόσωπα.

Συνολικά οι υπόχρεοι σε πληρωμή ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ, σε 5 μηνιαίες δόσεις, για τον ΕΝΦΙΑ του 2017.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το news.gr, η ισχύουσα νομοθεσία δίδει πάντως μια μικρή διέξοδο σε όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, ο ν. 4152/2013 παρέχει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους δεν καταφέρουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες δόσεις τρεχουσών οφειλών τους προς το Δημόσιο να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.