ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 2%, υποστήριξε ο Τσακαλώτος

«Η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 2% και του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερη»  υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του, στο δελτίο ειδήσεων του Αnt1.

Επίσης σημείωσε πως τα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάρχει μεγαλύτερη «προσφορά» επενδύσεων από εκείνες που θα μπορεί να απορροφήσει η χώρα και για αυτό χρειάζονται «φίλτρα».
 
«Κι εμένα με πήρε ο Τσίπρας και μου πρότεινε να πάω για πρόεδρος της Βουλής. Αλήθεια μου έκανε αυτό το αστείο» εκμυστηρεύτηκε ο κ. Τσακαλώτος, αρχικά, όταν ρωτήθηκε για την μετακίνηση του κ. Σόιμπλε στην Μπούντεσταγκ. Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ποιός είναι ο κ. Σόιμπλε με τα καλά του και τα κακά του. Eίναι ευρωπαϊστής, διαφορετικά από εμένα, αλλά το όραμά του για την Ευρώπη δεν "περπατάει". Ο κ. Σόιμπλε πράγματι πίστευε ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα εκτός Ευρωζωνης. Αυτό έχει αλλάξει».».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα επόμενα χρόνια προβλέπονται φοροελαφρύνσεις 3,5 δισ. ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι η μείωση του αφορολόγητου αντισταθμίζεται από άλλες φοροαπαλλαγές.

«Πράγματι έχουμε επιβάλλει περισσότερους φόρους σε συγκεκριμένες ομάδες» παραδέχθηκε και πρόσθεσε: «Σε όλες τις χώρες υπάρχουν λουκέτα και ανήμποροι. Σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας συνεχίζουν να υποφέρουν.  Όμως έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες για να τους βοηθήσουμε».

«Η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 2% και του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Το πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ότι θα έχει περισσότερες επενδύσεις από ότι θα μπορεί να απορροφήσει»!

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση. Το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες. Tα στρες τεστ θα γίνουν ταυτόχρονα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα.».

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται, με τις εξαγωγές να αυξάνονται. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το σημαντικό θέμα για τους Ευρωπαίους.

«Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το πρόγραμμα, γιατί η Ευρώπη έχει σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν», τόνισε.