ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα μπορεί να πάρει μια ανάσα ανακούφισης ενόψει της αποχώρησης Σόιμπλε»

Η αποχώρηση του Βόλφανγκ Σόιμπλε από υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού από τα διεθνή ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται η σκληρότητα την οποία επέδειξε ο γερμανός πολιτικός από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην εφαρμογή συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής λιτότητας.

 

 

 

Αναλυτικότερα, «η Ελλάδα και άλλες χώρες που πέρασαν από προγράμματα διάσωσης μπορούν να πάρουν μια ανάσα ανακούφισης ενόψει της αποχώρησης του Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά από οκτώ χρόνια», γράφει ο Derek Skally στους Irish Times. «Στο πλαίσιο μιας κομψής κίνησης ο 75χρονος πολιτικός θα γίνει ο πρόεδρος της Βουλής, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη ανώτερη θέση στη χώρα μετά το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου» σημειώνει η ιρλανδική εφημερίδα.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Al Jazeera αναφέρει ότι «ο πιο επίμονος υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας θα αναχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών. Η άκαμπτη στάση του προς την Ελλάδα του έδωσε το χαρακτηρισμό του κακού καθώς επέμενε στην αύξηση των φόρων και στην περικοπή των δαπανών και πολλές χώρες που πλήττονται από το χρέος θα χαρούν με την αποχώρησή του.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρ. Χατζής εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι η αποχώρηση του Σόιμπλε δεν θα έχει σοβαρή επίδραση στη γερμανική οικονομική πολιτική ή στην άτεγκτη στάση της χώρας προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το BBC γράφει πως ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο επί χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υποστηρικτής της λιτότητας, αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του. Την τελευταία οκταετία στο εν λόγω αξίωμα απέκτησε τη φήμη της σκληρότητας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ευρωζώνης με την Ελλάδα.

Και ο David Charter στους Times του Λονδίνου επισημαίνει ότι μετά από οκτώ χρόνια ο Σόιμπλε εγκαταλείπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για δυο λόγους: πρώτον, το FDP εποφθαλμιά το συγκεκριμένο υπουργείο και δεύτερον, η παρουσία του Σόιμπλε στο «τιμόνι» της Βουλής θα είναι ζωτική, δεδομένης και της παρουσίας του AfD. Ο Β. Σόιμπλε θεωρείτο το δεξί χέρι της Ανγκελα Μέρκελ και ο πολιτικός που ώθησε την Ε.Ε. προς μία σκληρή προσέγγιση της κρίσης του ευρώ. Έγινε μισητός στην Ελλάδα για την πίεση που ασκούσε περί δραστικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας.

Ο Guy Shazan στους Financial Times σχολιάζει ότι ο Σόιμπλε είχε κατηγορηθεί από χώρες όπως η Ελλάδα ως ο αρχιτέκτονας της λιτότητας, αλλά θεωρείτο, παράλληλα, και ως ο πιο ένθερμος φιλοευρωπαίος υπουργός στην κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, ένας πολιτικός βαθιά αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σύμφωνα με ειδικούς, η αποχώρησή του θα οδηγήσει τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης σε αβεβαιότητα την ίδια στιγμή που ο Ε. Μακρόν αποκαλύπτει φιλόδοξα σχέδια για μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Παράλληλα η Kate Connolly στον Guardian αναφέρει πως ο Σόιμπλε δεν έχει σχολιάσει ακόμα τα δημοσιεύματα σχετικά με τη νέα του θέση. Αλλά και το ζήτημα της σύνθεσης της μελλοντικής κυβέρνησης παραμένει ανοιχτό. Λέγεται ευρέως βέβαια ότι το FDP θα θελήσει να εξασφαλίσει τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε εξαιρετικά τη στάση της Μέρκελ απέναντι στον Μακρόν.

Οι Jan Hildebrand,Thomas Sigmund, Martin Greive, Daniel Delhaes στη γερμανική Handelsblatt σημειώνουν ότι η απόφαση του Βόλφανγκ Σόιμπλε να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Γερμανικού Κοινοβουλίου και να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών αν και πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση διευκολύνει πολύ τις συνομιλίες για τη δημιουργία συνασπισμού με το FDP και τους Πράσινους, δίνοντας τη δυνατότητα στο FDP να αναλάβει το υπουργείο καθώς ήταν και προϋπόθεση προκειμένου να συμμετέχει στο συνασπισμό. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός λόγω της σκληρής στάσης του κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ όχι μόνο δεν είναι αγαπητός στην Ευρώπη αλλά και μισητός όπως π.χ στην Ελλάδα. Επιπλέον, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν τώρα να ανασάνουν καθώς ο Σόιμπλε δεν θα συμμετέχει στα επόμενα Eurogrοup ως υπουργός Οικονομικών.

Και το Politico γράφει ότι κατά τη θητεία του Σόιμπλε, ο οποίος πέτυχε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το υπουργείο Οικονομικών έγινε ο δεύτερος ισχυρότερος θεσμός στη γερμανική πολιτική μετά την καγκελαρία. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της εξουσίας ταυτίζεται με τον ίδιο τον Σόιμπλε και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο διάδοχός του θα απολαύσει τον ίδιο βαθμό επιρροής. Αν οι φιλελεύθεροι κατορθώσουν να αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, είναι απίθανο να εγκαταλείψουν τη γραμμή του Σόιμπλε. Όπως και ο Σόιμπλε, οι ηγέτες του FDP είναι υπέρμαχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και έχουν σκεπτικιστική άποψη για τα σχέδια που παρουσίασε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν για την Ε.Ε., όπως η δημιουργία ενός σημαντικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης.