ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκος Moody’s: Πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες η χρηματοδότηση και η ρευστότητα

Τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα περιγράφει ως τις βασικές προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες η Moody's, τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαρτάται ακόμα και σε μεγάλο βαθμό από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Ευρωζώνης.

 

 

 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ο ELA θα διαρκέσει για ένα ή δύο χρόνια ακόμη, και η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα σταματήσει να αντλεί ρευστότητα από τον μηχανισμό καθώς έχει τη χαμηλότερη έκθεση (5%) από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Μάλιστα, για την Εθνική εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να τερματίσει την εξάρτησή της από τον ELA τους επόμενους 12-18 μήνες. Την υψηλότερη έκθεση έχει η Alpha Bank με 18%.

Η κατάργηση του ELA και η επιστροφή των καταθέσεων αποτελούν τους βασικότερους στόχους των τραπεζών, καθώς η ρευστότητα παραμένει χαμηλή. Ωστόσο, σημειώνει ότι, η εμπιστοσύνη των καταθετών ενισχύεται σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούνιο.

Η Εθνική βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και σε αυτό το κομμάτι αφού έχει ισχυρή καταθετική βάση, γεγονός που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει την τράπεζα στις διεθνείς αγορές ομολόγων τους επόμενους 12-18 μήνες.