ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ: «Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, σας ζητώ να με απαλλάξετε»

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, δεν τέλεσα καμία αξιόποινη πράξη, εάν είχα την παραμικρή ευθύνη θα την ομολογούσα. Απεδείχθη περίτρανα ότι είμαι αθώος! Σας ζητώ να με απαλλάξετε». Αυτό ήταν το «δια ταύτα» της απολογίας του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην εισαγγελέας και βασικός κατηγορούμενος στη δίκη απολογήθηκε ενώπιον των άλλοτε συναδέλφων του δικαστών για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία αναφορικά με την μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ που έλαβε σε μορφή cd. Στην λίστα υπήρχαν τα ονόματα περισσότερων από 2000 προσώπων που διατηρούσαν μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC.

Κατά την απολογία του ο κ. Διώτης επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την λίστα Λαγκάρντ καθώς, όπως είπε, το συγκεκριμένο υλικό δεν είχε αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο. Όπως είναι γνωστό τα στοιχεία από την Τράπεζα HSBC της Γενεύης είχε υποκλέψει ο Ερβέ Φαλτσιάνι που συνελήφθη το 2012 και προφυλακίστηκε, πλην όμως αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση της Ισπανικής Δικαιοσύνης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά στην απολογία του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ: «Σας προσκόμισα στοιχεία ότι και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί αλλά τα κατέστρεψαν κιόλας.Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω, ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας».

Και συνεχίζοντας την απολογία του είπε: «Έλεγαν ότι αν το Δημόσιο αξιοποιούσε τη λίστα Λαγκάρντ θα εισέπραττε 80-100 δισ. ευρω. Με παρεδωσαν βορά στα ΜΜΕ. Αυτό αποτελεί μία εξήγηση γιατί οδηγήθηκαν τα πράγματα εδώ και γιατί οι δικαστές που με παρέπεμψαν δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν σε αυτά τα λαϊκίστικα που ακούστηκαν».

Έχοντας έντονη συναισθηματική φόρτιση, ο κ. Διώτης κατά τη διάρκεια της απολογίας του περιέγραψε και την πορεία της ζωής του. Όπως είπε είναι παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας που κατάφερε σε πείσμα των συνθηκών, να εισαχθεί στο εισαγγελικό σώμα. «Είμαι περήφανος διότι ζω με τη σύνταξη μου και την έντιμη πενία μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέλη της έδρας – πρόεδρος και εισαγγελέας – μετά το πέρας της απολογίας έθεσε στον κ. Διώτη σειρά ερωτημάτων:
Πρόεδρος: Γιατί παίρνετε το cd, το αντιγράφετε, το καταστρέφετε και δίνετε το αντίγραφο μετά στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο;

Ι. Διώτης: Όταν πήρα το cd, έβγαλα ένα αντίγραφο ασφαλείας και το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Έβγαλα και κάποιες εκτυπώσεις που μου ζήτησε. Και το κατέστρεψα το αντίγραφο, να το κρατήσω να το κάνω τι;

Πρόεδρος : Εισαγγελέας ήσασταν, δεν είχατε την περιέργεια τι στο καλό είναι αυτό το cd;

Ι. Διώτης: Ενημέρωσα τον κ. Βενιζέλο

Πρόεδρος: Μα ολόκληρος γραμματέας του ΣΔΟΕ…μόνο δύο ημέρες το κρατήσατε;

Ι. Διώτης Είχα άλλη έρευνα που υπερκάλυπτε και τη λίστα Λαγκάρντ (…). Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δεν είναι καν προανακριτικός υπάλληλος. Δεν ήμουν εισαγγελέας τότε.

Πρόεδρος: Ο γραμματέας του ΣΔΟΕ είναι υπάλληλος της κυβέρνησης;

Ι Διώτης: Ναι

Πρόεδρος: Και φύγατε εσείς από εισαγγελέας για να γίνετε υπάλληλος της κυβέρνησης. Αν δηλαδή σας έλεγε η κυβέρνηση να μην την χρησιμοποιήσετε τη λίστα, δεν θα την χρησιμοποιούσατε;

Ι. Διώτης: Η Κυβέρνηση είπε ότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία..

Από την πλευρά της η εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο πρώην συνάδελφό της: «Γιατί να το πάρετε το cd εξαρχής; Αυτή η απορία δεν μου έχει λυθεί! Τι σας εμπόδιζε αφού βλέπατε ονόματα με υψηλές καταθέσεις να ελεγχθούν;».

Απαντώντας ο κ. Διώτης ανέφερε: «Ελάτε και φωνάξτε οποιονδήποτε για έλεγχο. Θα σας πει δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία(..)Στο τέλος θα κατηγορηθώ γιατί δεν έλεγξα όλους Έλληνες(…) Μου λέτε δηλαδή να ψάξω μια λίστα κάποιου που την έκλεψε από μία Ελβετική τράπεζα και την παζάρευε και την πουλούσε για ποιον λόγο; Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι…Μου λέτε γιατί σε τρεις ήμερες δεν γκρέμισα τον ναό του Σολομώντα και να τον ξαναχτίσω…;».

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία για έκδοση απόφασης. Στην ερχόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου αναμένεται η εισαγγελική αγόρευση επί της ενοχής ή μη του κ. Διώτη.

protothema.gr