ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Κάναμε και δυσάρεστα πράγματα – Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα

Την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μέσα στο 2018 εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης το τοποθετεί χρονικά έως το τέλος του έτους.

Για τις αλλαγές στην ευρωζώνη και την ΕΕ σημειώνει ότι δεν φημίζονται για την ικανότητά τους να παίρνουν έγκαιρες αποφάσεις.

«Συνήθως οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στις τέσσερις το πρωί σε κάποιο Eurogroup υπό τρομερή πίεση. Από την άλλη, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια πολύ πιο αυξημένη κατανόηση -εξαιρώ, βέβαια, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, οι οποίες είναι η βασική αιτία της κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης, αλλά και της γενικότερης αίσθησης ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν επιλύουν τα προβλήματα» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομικών δηλώνει πως «οι όποιες αλλαγές, είτε στην κατεύθυνση ενός υπουργού οικονομικών της ευρωζώνης είτε ενός ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να συνδυαστούν με αυξημένη λογοδοσία και δημοκρατική νομιμοποίηση. 'Εχουμε ξεπεράσει την εποχή -αν ποτέ υπήρχε- που μια τεχνοκρατική λύση θα επαρκούσε».

Δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης της γ' αξιολόγησης

Για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τονίζει «ότι υπάρχουν τρεις διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Πρώτον, ότι το ΔΝΤ έχει μπει στο πρόγραμμα και λογικά δεν υπάρχει λόγος να βάλει νέα ζητήματα στο τραπέζι. Δεύτερον, δεν έχουμε μπροστά μας δύσκολα νομοσχέδια από τεχνικής άποψης –π.χ., για συντάξεις και τρίτον η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση έχει αυξηθεί πολύ και αυτό εκφράζεται δημοσίως πια, κάτι που δεν μπορεί παρά να επιταχύνει τις διαδικασίες».

Εχει λυθεί το θέμα με τις τράπεζες

Για τις τράπεζες υπογραμμίζει πως το θέμα έχει λυθεί και υπάρχει συμφωνία και με το ΔΝΤ ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα κάνει τα stress tests, όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι πρόσφατα, χωρίς AQRs. Αρα οι αγορές έχουν τη σαφήνεια που αναζητούσαν, γεγονός που θα οδηγήσει σε γρήγορη αντιστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

«Θέλουμε το 2018 να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα και την αποσαφήνιση της ελάφρυνσης του χρέους, έχουμε κάθε κίνητρο να τελειώσουμε εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση» σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και παραθέτει τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μιλά για καθαρή έξοδο, όπου «δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις μετά το τέλος του προγράμματος, δεν υπάρχουν περιορισμοί».

«Έχω πει πολλές φορές ότι οι αγορές θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για να πάρουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις» δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος και συμπληρώνει «νομίζω ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης για το χρέος στο νέο έτος θα αφορά πιο πολύ στην αποσαφήνιση του μηχανισμού –τον οποίο υποστήριξαν και οι Γάλλοι μαζί με εμάς– που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους σε συσχέτιση με την ανάπτυξη, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης».

Για Στουρνάρα: Εχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του

Για την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλώνει ότι «έχει προφανώς δικαίωμα να εκφράζει απόψεις για θέματα οικονομικής πολιτικής. Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι την έξοδο της 25ης Ιουλίου θα διαδεχτεί μια σειρά εξόδων, ως προετοιμασία για το τέλος του προγράμματος. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του Eurogroup του Ιουνίου ότι πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα ώστε να αποκτήσει αποθέματα, αποτελεί βασικό κομμάτι του σχεδίου μας για μια καθαρή έξοδο».

Για την πορεία του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως τα τωρινά στοιχεία συνηγορούν σε μια υπέρβαση του στόχου για το 2017 και εκφράζει την πεποίθησή ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.

«Δεν αναμένεται αλλά ούτε και θα επιδίωκαν οι τράπεζες μια «εκτεταμένη» εκτέλεση πλειστηριασμών» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και των κόκκινων δανείων και της μη έγκρισης νέων δανείων, χωρίς όμως να αλλάξουμε την πολιτική μας για προστασία και υποστήριξη των ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθυμίζει πως στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2021 προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις μέχρι και το 2022 και παράλληλα υπογράμμισε πως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης.’

Κάναμε και δυσάρεστα πράγματα αλλά αφήνουμε αριστερό αποτύπωμα

Σε μια αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει «δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας κάνει και δυσάρεστα πράγματα, εκτός του προγράμματός της, τα οποία της επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και η κρίση χρέους, αλλά ο τελικός ισολογισμός αφήνει το αριστερό αποτύπωμα της προσπάθειάς μας υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Για τις επενδύσεις τονίζει «θέλουμε επενδύσεις με κανόνες, με εργαλεία και με μια στόχευση για την έξοδο από την κρίση χωρίς να γυρίσουμε στην περίοδο πριν από το 2009. Η άνευ όρων στήριξη της ΝΔ στην Eldorado, για παράδειγμα, σαν να μην υπάρχουν καν συ