ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ για Σόιμπλε: Θα μας λείψει!

«Έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, όταν ρωτήθηκε για το ελληνικό ζήτημα.

«Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων. Επίσης, οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε πως υπάρχει μία «στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και τρέχει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους».

«Mεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη-μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα τρέχει ως το καλοκαίρι του 2018» υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως σήμερα οι υπουργοί θα αφιερώσουν χρόνο στην ανασκόπηση των οκτώ «πολύ δύσκολων ετών» που ήταν υπουργός, κατά τα οποία έπαιξε «σημαντικό ρόλο».

«Είναι το πιο παλιό μέλος του Eurogroup. Θα μας λείψει η εμπειρία και η σοφία του, αλλά και κάποιες φορές η αυστηρότητά του. Θα μου λείψει προσωπικά και σαν φίλος. Μας έδινε συμβουλές που κάποιες φορές ζητούσαμε και κάποιες όχι» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.