ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Πόσο λέτε ότι πουλήθηκε το πούρο του Τσώρτσιλ;

Στις 12.000 δολάρια δημοπρατήθηκε το «πούρο του Τσώρτσιλ», ένα αντικείμενο σπάνιο, που κάθε συλλέκτης θα ήθελε να προσθέσει στη συλλογή του.
Το πούρο, το οποίο χρησιμοποίησε στις 11 Μαΐου 1947 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γουίνστον Τσώρτσιλ, στο αεροδρόμιο Le Bourget, στο Παρίσι, δόθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο RR Auction, ο οποίος εδρεύει στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η δημοπρασία έγινε στο παράρτημα του γραφείου, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Ο αγοραστής δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του. 
Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το πώς έφτασε ως εδώ το μισοκαπνισμένο πούρο του πολιτικού που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της εποχής και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πούρο κράτησε ο πιλότος του αεροσκάφους που μετέφερε τον Γουίνστον Τσώρτσιλ και τη σύζυγό του στη Γαλλία. Ο Γουίλιαμ Άλαν Τέρνερ «διέσωσε» το κουβανέζικο πούρο, το οποίο έφερε ακόμη την ετικέτα γνησιότητας.
«Τον Τσώρτσιλ περιστοίχιζαν Γάλλοι πράκτορες, με τους οποίους συζητούσε. Όταν πέταξε το πούρο σε ένα τασάκι, πριν μπει στο αεροπλάνο, έτρεξα και το μάζεψα για λόγους ασφαλείας. Έτσι περιήλθε στην κατοχή μου», δήλωσε ο πρώτος «συλλέκτης» του «διάσημου» πούρου.

protothema.gr