ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξήρε την Τουρκία για τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα των προσφύγων, ωστόσο επισήμανε τη μεγάλη της ανησυχία σχετικά με την κατάρρευση του κράτους δικαίου, ενώ εξέφρασε τη στήριξή της στο ενδεχόμενο μείωσης της ευρωπαϊκής προενταξιακής βοήθειας προς την Άγκυρα.

«Αναφορικά με τις δημοκρατικές μας αξίες, οι εξελίξεις στην Τουρκία ήταν πολύ αρνητικές. Δεν συλλαμβάνονται μονάχα Γερμανοί πολίτες, αλλά και το κράτος δικαίου στην Τουρκία βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση. Ανησυχούμε παρά πολύ για αυτό. Και εγώ θα στηρίξω τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας» υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Θα καταστήσω επίσης σαφές ότι η Τουρκία κάνει σπουδαία δουλειά στο προσφυγικό και ότι εμείς έχουμε υποχρεώσεις βάσει της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Υποσχεθήκαμε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια επιπροσθέτως των 3 δισεκατομμυρίων για την καταβολή των οποίων έχουμε ήδη δεσμευτεί. Πρέπει να εκπληρώσουμε αυτήν την υπόσχεση» πρόσθεσε.

Μακρόν: η Ευρώπη που προστατεύω είναι αυτή που διαχειρίζεται καλύτερα το μεταναστευτικό

Τη σημασία της συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης, «μιας Ευρώπης που προστατεύει και που φεύγει μπροστά», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο κ. Μακρόν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ευρώπη που προστατεύει είναι αυτή που διαχειρίζεται καλύτερα το μεταναστευτικό, μια Ευρώπη με κοινή άμυνα που θα προχωρήσει σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα, μια Ευρώπη που συνάπτει εμπορικές συμφωνίες που προστατεύει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές της. Ο Μακρόν ευχήθηκε τους προσεχείς μήνες να γίνουν εις βάθος συζητήσεις και να υπάρξουν συμπεράσματα για το πώς θα προχωρήσει η Ευρώπη.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά και τη δυνατότητα θέσπισης ενός ευρωπαϊκού ταμείου στρατηγικών επενδύσεων.

Μέρκελ και Μακρόν στηρίζουν την ισπανική κυβέρνηση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσαν σήμερα την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κι ενώ η καταλανική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

«Στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης (…). Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Μέρκελ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ επέλεξαν να απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης. Παρά τις διαμαρτυρίες της Μαδρίτης, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.

«Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.

Ρούτε: Η Βρετανία πρέπει να γίνει σαφέστερη για τον λογαριασμό του Brexit

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να αποσαφηνίσει ποιες οικονομικές δεσμεύσεις είναι πρόθυμη να τιμήσει η Βρετανία στο πλαίσιο της συμφωνίας της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η Τερέζα Μέι πρέπει να παράσχει περισσότερη σαφήνεια για το τι εννοούσε λέγοντας "άλλες υποχρεώσεις" στην ομιλία της στη Φλωρεντία. Της τηλεφώνησα την περασμένη εβδομάδα, και προσπάθησα να την παροτρύνω να το κάνει και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αποσαφήνιση για τα χρήματα, ο Ρούτε είπε: «Ναι, κυρίως, και για τα δικαιώματα των πολιτών και για τους συνοριακούς ελέγχους — όλα αυτά εξακολουθούν να είναι δύσκολα θέματα, αλλά ιδίως το ερώτημα για τον λογαριασμό της εξόδου», είπε ο Ρούτε.