ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «δόκανο» της εφορίας η «ψιλή κυριότητα» και η «επικαρπία»! Ποιοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη!

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προσπάθησαν με γονικές παροχές ή μεταβιβάσεις να μειώσουν τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Με το νέο σχέδιο που προωθείται η «παγίδα» αφορά σε όσους «έσπασαν» την ακίνητη περιουσία τους σε τμήματα κάτω των 200.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο.

Το σχέδιο, που έχει υποβληθεί στους θεσμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», προβλέπει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που έχει η οικογένεια (ζευγάρι και ανήλικα τέκνα).

Ταυτόχρονα, στον νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια εξέλιξη που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως τους αγρότες, καθώς η κατηγορία αυτή κατέχει και τη μερίδα του λέοντος των αγροτεμαχίων.

Σήμερα, τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο (η εξαίρεση είναι μέχρι και το 2018). Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη περιουσία και να απαλλάξει τις μικρές ιδιοκτησίες από τον φόρο ή να τους επιβληθεί ένας πολύ μικρότερος φόρος σε σχέση με σήμερα.