ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Απολύτως νόμιμος ο συμβιβασμός κράτους-Siemens

Ως συνταγματική και νόμιμη επικυρώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία Siemens. Κι αυτό διότι, κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές 4 φορολογουμένων και του Σωματείου «Ελληνες Φορολογούμενοι», κρίνοντας ότι δεν είχαν έννομο συμφέρον για διεκδικήσουν την ακύρωση της συμφωνίας συμβιβασμού.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθούν διατάξεις του νόμου 4072/2012 καθώς, όπως υποστήριζαν, ήταν αντίθετες στο Σύνταγμα και στο εθνικό συμφέρον, καθώς από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens και τις μίζες που φέρονται να δόθηκαν για δημόσιες συμβάσεις, προκλήθηκε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των 2 δις ευρώ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε σήμερα την υπ’ αριθμ. 2913/2017 απόφασή της με την οποία απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης των προσφευγόντων.

Κατά το ΣτΕ, η Πολιτεία έχει την δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Αντίθετα, το Τμήμα του ΣτΕ, που είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια, είχε κρίνει ότι οι φορολογούμενοι είχαν έννομο συμφέρον.

Μειοψήφισαν 3 μέλη της Ολομέλειας. Υποστήριξαν ότι στο εσωτερικό της εταιρείας είχε δημιουργηθεί εγκληματική οργάνωση, ότι δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι το Ελληνικό Δημόσιο συγκάλυψε με την επίμαχη συμφωνία παράνομες ενέργειες, όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Κουσούλης, εισηγητής της υπόθεσης, κάνει μάλιστα αναφορά στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπή της Βουλής λέγοντας ότι η εταιρεία είχε δημιουργήσει και εφάρμοζε επί δεκαετίες σύστημα δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών προσώπων και κομμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή της εταιρείας στην Ελληνική αγορά.

Το πόρισμα καταλήγει ότι η Siemens «είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη οργανωτική δομή (εγκληματική οργάνωση) που διέπραττε συστηματικά επί δεκαετίες δωροδοκίες στο σύνολο των δομών του Ελληνικού κράτους, αναφέρει ο κ. Κουσούλης και προσθέτει ότι το πόρισμα αναφέρει κατ΄ εκτίμηση ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο «ανέρχεται κατά προσέγγιση στο ποσό των 2 δις ευρώ».

Για τη συμφωνία συμβιβασμού, ο κ. Κουσούλης αναφέρει ότι η Siemens από την παροχή των 90 εκ. ευρώ, που προβλέπει η συμφωνία, έχει καταβάλλει μόνο τα 19,1 εκ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των 60 εκ. ευρώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την μειοψηφία η επίμαχη υπόθεση εμφανίζει «μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον» και τίθενται «σοβαρά ζητήματα. τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου».

Οι κυρίες Αναστασία Παπαδημητρίου και Όλγα Παπαδοπούλου επισημαίνουν ότι με την «συμφωνία συμβιβασμού» η «Ελληνική Δημοκρατία παραιτείται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση, μεταξύ των άλλων, και με άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πράξεις αποβλέπουσες στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» (και πράξεις φοροδιαφυγής).

Η μειοψηφία υποστήριξε ότι οι προσφεύγοντες είχαν έννομο συμφέρον.

Τι προέβλεπε ο συμβιβασμός

Η συμφωνία συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε. ολοκληρώθηκε με την τελική υπογραφή του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον Αύγουστο του 2012.

Με τη συμφωνία επιχειρήθηκε η επίλυση όλων των διαφορών και εκκρεμοτήτων από αξιώσεις που συνδέονται με τη δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προέβλεπε:

1) 80 εκατομμύρια ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, από διάφορους δημόσιους φορείς, όπως νοσοκομεία και ΕΡΓΟΣΕ.

2) 90 εκατομμύρια ευρώ, για μια 5ετία, για τη χρηματοδότηση:
· Φορέων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.
· Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, για τη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.

· 100 υποτροφίες κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
· Ιατρικός εξοπλισμός για τα Δημόσια Νοσοκομεία.

3) Επένδυση, μέσα στο 2012, ποσού 100 εκατομμυρίων ευρώ στη SIEMENS Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα.

4) Κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

5) Η SIEMENS θα συνέχιζε να παρέχει υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές, για τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

6) Η γερμανική εταιρεία ανέλαβε την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση αυτή.

mononews.gr