ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου -Περιμένουν εκτεταμένα επεισόδια

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Εδώ και μέρες καταρτίζονται σχέδια για την αποτροπή επεισοδίων, ενώ υπάρχει ανησυχία από το γεγονός ότι ήδη εντοπίζεται παρουσία δεκάδων ατόμων στο κτίριο Γκίνη και μάλιστα αλλοδαπών που συμμετέχουν σε "Φεστιβάλ Εξέγερσης".  

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι αντιεξουσιαστές -με τη συνδρομή και αλλοδαπών συντρόφων τους- προετοιμάζουν εκτεταμένα επεισόδια. 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι σε ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου αναρτήθηκε ανακοίνωση που απευθύνεται σε κατοίκους των Εξαρχείων, οι οποίοι καλούνται να συνδράμουν τους κουκουλοφόρους στα επεισόδια, ακόμα και με το να πετούν γλάστρες από τα μπαλκόνια προς τους αστυνομικούς. 

Η ανησυχία έχει ενταθεί και από το γεγονός, ότι ήδη μέσα στο Πολυτεχνείο εξελίσσεται το "1ο Φεστιβάλ Εξέγερσης", με διεθνοποιημένη διάσταση μάλιστα, καθώς ένα κομβόι με περίπου 10 βαν έφτασαν από τη Γαλλία, ενώ υπάρχουν αντιεξουσιαστές από όλη την Ευρώπη. 

Το μεσημέρι της Τρίτης μάλιστα, συνελήφθη νεαρός Γάλλος να προκαλεί φθορές σε κάμερες επί της οδού Μπουμπουλίνας. 

Το φεστιβάλ, που διεξάγεται στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ωστόσο οι συμμετέχοντες έχουν προμηθευτεί με φαγητό και υπνόσακους και υπάρχει ανησυχία ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν.   

Η ΕΛΑΣ θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας στο κτίριο του Πολυτεχνείου, όταν θα κλείσουν οι πόρτες για την  πορεία. Μόλις ξεκινήσει η πορεία, διμοιρίες θα κυκλώσουν το κτίριο και κανένας δεν θα μπορεί να μπει ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το Πολυτεχνείο ως ορμητήριο.  

Στα μέτρα ασφάλειας και περιφρούρησης των εκδηλώσεων και της πορείας θα συμμετάσχουν 7.000 αστυνομικοί.  

Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας, έχει ως βασική αρχή την απομόνωση ύποπτων ταραξιών και καθοδήγησή τους προς την περιοχή των Εξαρχείων.  

Περιλαμβάνει την ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων. 

Έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Μέτρα Τροχαίας 

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 44η Επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος.  

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Β. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.  

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.  

Ακόμη, σύμφωνα με Απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία-Τρόλεϊ).