ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Κοτζιά για τη φιέστα στα Κατεχόμενα

Με μια σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη φιέστα που έστησαν οι Τούρκοι στα Κατεχόμενα με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Η Αγκυρα, μάλιστα, έστειλε και μαχητικά αεροσκάφη για να παραβιάσουν τον κυπριακό εναέριο χώρο, με τη Λευκωσία να απαντά κοινοποιώντας τα στοιχεία των προκλήσεων στον ΟΗΕ και τον Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει «η μία παρανομία διαδέχεται την άλλη» εκ μέρους της Τουρκίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, αφού σημείωσε στην ανακοίνωσή του ότι η Κύπρος, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., εξακολουθεί και βρίσκεται υπό ξένη στρατιωτική κατοχή, κατήγγειλε ότι η Τουρκία και ορισμένοι κύκλοι της τουρκοκυπριακής ηγεσίας επιχειρούν να επιβάλουν νέα παράνομα τετελεσμένα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να προβάλουν διχοτομικές εναλλακτικές λύσεις, που υποδηλώνουν την περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας.

Σκληρή γραμμή

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, και θα συνεχίσει να εργάζεται υπεύθυνα για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, μέσω της επίτευξης βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών, αποδεικνύοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς συνεχίζει στη σκληρή γραμμή έναντι των τουρκικών προκλήσεων και αξιώσεων.

Προειδοποίησε επίσης την Τουρκία, παραμονές της επίσκεψης του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, ότι η επανένωση της Μεγαλονήσου και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κανονικό κράτος μπορεί να επιτευχθούν μόνο μέσω της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων. 

Κάλεσε, τέλος, τη διεθνή κοινότητα να μη συνεργήσει στη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο.

Η Τουρκία, πάντως, συνεχίσει τον… χαβά της… Με αφορμή την 34η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, έστειλε αξιωματούχους της στα Κατεχόμενα να κάνουν «πύρινες» ομιλίες και μαχητικά αεροσκάφη να κάνουν ακροβατικές επιδείξεις. Τα F-16 της Αγκυρας παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο και χθες, ξεκινώντας από τα βόρεια του νησιού και φθάνοντας μέχρι την «πράσινη γραμμή» της Λευκωσίας. Στις προκλήσεις αυτές αντέδρασε η Κυπριακή Δημοκρατία, στέλνοντας τα στοιχεία των παραβιάσεων στον ΟΗΕ και κάνοντας διάβημα διαμαρτυρίας. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε έντονα την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 34 χρόνια και τόνισε ότι η ενέργεια αυτή δεν συνάδει με όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί στο Κυπριακό. «Η μια παρανομία διαδέχεται την άλλη, η μέγιστη παρανομία ήταν η εισβολή, το επόμενο ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.