ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «κατηγορώ» των γονιών του 19χρονου που δολοφονήθηκε στην Πεντέλη

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι αυστηροί έλεγχοι σηματοδότησαν την έναρξη της δεύτερης ημέρας της δίκης του 23χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία του φοιτητή Θοδωρή Γαλαζούλα στην Πεντέλη, το 2016.

Η αστυνομία «έστησε» ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της δίκης, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε βεντέτα. Και αυτό γιατί τον Ιούλιο του 2017 ο πατέρας του άτυχου φοιτητή φέρεται ότι σκότωσε τον 59χρονο πατέρα του κατηγορούμενου Μανούσο Ριζάκη, μέσα στο αυτοκίνητό του, στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στον Γέρακα.

Το κλίμα ήταν βαρύ και κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί από τους αστυνομικούς και τα ειδικά μηχανήματα εντοπισμού μεταλλικών αντικειμένων.

Πρώτος οδηγήθηκε στην αίθουσα ο 23χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος φορούσε μαύρο αλεξίσφαιρο γιλέκο και είχε πισθάγκωνα δεμένα τα χέρια του με χειροπέδες. Ο νεαρός κάθισε στο εδώλιο και γύρω του, σε κλοιό, δέκα πάνοπλοι αστυνομικοί. Ο 23χρονος, μέσω του συνηγόρου του, αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστήριξε ότι είναι τοξικομανής και αντιμετωπίζει ψυχοπαθολογικό πρόβλημα.

Μετά από παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου ο νεαρός αποχώρησε από την αίθουσα προκειμένου να πάρει τη θέση του, συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ο πατέρας του θύματος Παναγιώτης Γαλαζούλας, ο οποίος είναι, επίσης, κρατούμενος για τη δολοφονία του πατέρα του κατηγορούμενου.

Οι αστυνομικοί δημιούργησαν, με τα σώματα τους, ένα τείχος στη μέση της αίθουσας, χωρίζοντας τον μάρτυρα από το κατάμεστο ακροατήριο.

«Τον είχαν ρίξει στο χαντάκι»

Ο Παναγιώτης Γαλαζούλας, φορώντας λευκό αλεξίσφαιρο γιλέκο, ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα και, αναφερόμενος στον 23χρονο, τον κατηγόρησε ότι έστησε παγίδα θανάτου στο παιδί του με σκοπό να το ληστέψει. Ο πατέρας υποστήριξε ότι όταν κατάλαβε πως ο γιος του είχε μπλέξει με ναρκωτικά τσακώθηκε μαζί του και αυτός ήταν ο λόγος που έφυγε από το σπίτι τους και δεν ξαναμίλησαν.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν ο γιος σας έκανε χρήση ναρκωτικών;

Μάρτυρας: Δεν το γνώριζα, αλλά το διαπίστωσα τον Φεβρουάριο, τότε που έφυγε από το σπίτι. Όταν είδα κάποια πράγματα στο δωμάτιό του, του είπα πρόσεχε τι κάνεις, απομονώσου, κι εκείνος μου απάντησε:«Εγώ για τους φίλους μου θα βγω από το μπαλκόνι». Τότε του είπα «αν είναι να βγαίνεις από το μπαλκόνι να δεις τους φίλους σου, να φύγεις από την πόρτα». Ένας από φίλους του ήταν κι αυτός. Γι’ αυτό το φίλο του θα έβγαινε από το μπαλκόνι», είπε ταραγμένος, τονίζοντας: «Ήξερα όλους τους φίλους με τους οποίους επικοινωνούσε. Έναν μόνο δεν ήξερα. Αυτόν και μαζί του είχε μιλήσει το τελευταίο τρίμηνο περισσότερες από 500 φορές, όπως προκύπτει από το τηλέφωνο του».

«Ήταν στην κηδεία του γιου μου»

Ο μάρτυρας περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειες που έκαναν για να βρουν το παιδί του το οποίο ήταν εξαφανισμένο για περίπου μια εβδομάδα.

«Με πήρε ο κουμπάρος μου τηλέφωνο. Επι λέξη μου είπε: «Είναι άσχημα τα πράγματα. Βρέθηκε». Αυτό μου είπε. Πήγα στο σημείο που βρέθηκε την ίδια στιγμή» (…) «Το χώρο τον θυμάμαι εκατοστό προς εκατοστό. Τον είχαν ρίξει στο χαντάκι. Η μεγάλη κηλίδα του αίματος είναι στη μέση του χωματόδρομου. Σταματάει και μετά είναι στο χαντάκι. Δεν πήγε μόνος του. Κάποιοι τον σήκωσαν από εκεί. Κάποιοι του ρίξαν τη χαριστική βολή εκεί που βρέθηκε».

Ο Παναγιώτης Γαλαζούλας ανέβασε τον τόνο της φωνής του όταν ανέφερε πως ο κατηγορούμενος ήταν στην κηδεία του γιου του. «Οι φίλοι του αυτό που είχαν αναφέρει είναι ότι αυτός ήταν στην κηδεία, ότι πέταγε λουλούδια στον τάφο. Όταν ρωτούσαν οι φίλοι του το γιο μου αν φοβάται τους έλεγε: «Δεν φοβάμαι τίποτα γιατί έχω τον Ρ…η (σ.σ. κατηγορούμενο) πίσω μου». Κι εκεί τον είχε. Τον είχε πίσω του. Περίμενε σαν ύπουλο φίδι την κατάλληλη στιγμή. Να του στήσει την παγίδα για να τον ληστέψει. Του είχε εμπιστοσύνη το παιδί μου. Ο κατηγορούμενος ήταν μεγαλύτερος, είχε αμάξι, απ’ ό,τι φαίνεται τον πήγαινε σε κάποια ραντεβού. Σε αυτό το τελευταίο ραντεβού μου είπαν οι φίλοι του ότι ήθελε να κάνει μια τελευταία δουλειά. Δεν έλεγε ποτέ στους φίλους του που πήγαινε και τι έκανε. Για να τους προφυλάσσει, όπως λένε οι ίδιοι… Κι αυτό το φίδι το ύπουλο, αυτός ο άνανδρός του έστησε την παγίδα και περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Τον σκύλεψε το νεκρό. Αφού τον δολοφόνησε, αφού του έδωσε τη χαριστική βολή, τον σκύλεψε».

«Πανούργος ήταν ήθελε να καλύψει τα ίχνη του»

Η μητέρα του θύματος Καλιόπη Χαριτίδου εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας μια μαύρη μπλούζα με την φωτογραφία του γιου της από το στρατό. Στο πίσω μέρος η μπλούζας έγραφε: «Θοδωρής Γαλαζούλας ετών 19. Δολοφονήθηκε 8-5-2016 από έναν τσόγλανο, από ένα κάθαρμα, από ένα κτήνος».

Η γυναίκα ήταν κατηγορηματική ότι δεν γνώριζε την εμπλοκή του παιδιού της με υποθέσεις αγοραπωλησίας ναρκωτικών. «Μακάρι να το ξέραμε. Θα είχαμε λάβει αλλά μέτρα. Είναι το παράπονο μου από την παρέα του γιατί δεν ήρθε κάνεις να μας πει» τόνισε .

Όσο για το κίνητρο της δολοφονίας; «Θεωρώ ότι ήταν η ληστεία. Τον θεωρούσε φίλο του (σ.σ. τον κατηγορούμενο) ο οποίος, όπως φαίνεται, τον πρόδωσε. Για ποιον λόγο πήγαν εκεί δεν ξέρω. Αυτός που τον σκότωσε αυτός ξέρει», είπε και ξέσπασε: «Αφού είχε σκοτώσει το παιδί μου ο κατηγορούμενος ανέβασε στο Facebook «Φίλε που είσαι, έχουμε τρελαθεί». Υπάρχει χειρότερη προσβολή από το να έρθει στην κηδεία του παιδιού μου, που μου τον έφεραν σε ένα άσπρο φέρετρο; Πανούργος ήταν, ήθελε να καλύψει τα ίχνη του. Είχε δείξει και το όπλο σε ένα φίλο του. Το είχε ετοιμάσει από πριν… Τον σκότωσε για να τον ληστέψει. Έπρεπε να σκοτώσει το δικό μου το παιδί; Δεν με νοιάζει αν είχε πάνω του 10 ευρώ ή 10 χιλιάδες ευρώ, ούτε πού τα είχε βρει τα χρήματα το παιδί μου. Τον σκότωσε. Σκότωσε εμένα, τον πατέρα του, τα αδέλφια του, τους φίλους του… Δεν είχε το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή του παιδιού μου,. Να τον χαίρονται… Ποτέ να μην βρεθείτε στη δική μου θέση να θάψουμε το παιδί μας».

Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των φίλων του θύματος.

news.gr