ΔΙΕΘΝΗ

Χαμός με την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, απόφαση την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Χαμάς: Ο Τραμπ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως για τα αμερικανικά συμφέροντα

«Τις πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, διαμήνυσε η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ όπου αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Γκουτέρες: Όχι στα μονομερή μέτρα, μόνη εναλλακτική η λύση των δύο κρατών

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μακρόν: «Λυπηρή» η μονομερής απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

«Λυπηρή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για μονομερή απόφαση και επεσήμανε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Άγκυρα: Ανεύθυνη ενέργεια η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

«Ανεύθυνη» ενέργεια χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Κάιρο απορρίπτει την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Απορρίπτει η Αίγυπτος την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.