ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί ο Ερντογάν: Μιλά για «εκκρεμότητες» και τουρκική μειονότητα!

Σε μια προκλητική ρητορική μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε αλλαγές στη συνθήκη της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι «έχουν περάσει 94 χρόνια από την υπογραφή της και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό».

Άλλωστε, υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη, καθώς «οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους».

«Πώς μπορούμε σε αυτήν την περίπτωση να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για μας». 

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι στη δυτική Θράκη «δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη τουρκική (ως χαρακτηρισμός της μειονότητας. Δεν μπορούν να χωνέψουν να γράφεται η λέξη τουρκική σε κάποια πινακίδα σχολείου ή συλλόγου». «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση μιλάω για αυτά ακριβώς τα θέματα», πρόσθεσε.