ΔΙΕΘΝΗ

Χαμός στις Βρυξέλλες υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τον κέντρο των Βρυξελλών για να πιέσουν την ΕΕ να στηρίξει το αίτημα αυτονόμησης της Καταλονίας και να εκφράσουν την αλληγγύη τους στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας της Ισπανίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ξύπνα Ευρώπη» και ανέμιζαν σημαίες της Καταλονίας μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον πρόεδρό μας, που είναι εξόριστος εδώ», δήλωσε ο Άντονι Λιένας. «Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανεξαρτησία μας και να ζητήσουμε να ελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοί μας».

Σύμφωνα με τη Βελγική αστυνομία οι διαδηλωτές ήταν περίπου 45.000, πολλοί περισσότεροι από τους 20.000 που περίμεναν οι διοργανωτές.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί του κατέφυγαν το Νοέμβριο στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι θέλουν να μεταφέρουν τη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την απαγγελία εναντίον τους κατηγοριών από τη Μαδρίτη για ανταρσία και διασπάθιση δημοσίου χρήματος αναφορικά με το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την αυτονομία της Καταλονίας.

Τη Δευτέρα η ισπανική κυβέρνηση απέσυρε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους, αλλά ο Πουτζδεμόν είπε ότι θα παραμείνει προς το παρόν στις Βρυξέλλες, καθώς απειλείται με σύλληψη στην Ισπανία αν επιστρέψουν για τις εκλογές που προκηρύχθηκαν στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι διαδηλωτές έφθασαν στις Βρυξέλλες με λεωφορεία και άλλα οχήματα με ισπανικές πινακίδες πριν την έναρξη της πορείας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οικογένειες με παιδιά αψηφώντας το κρύο και τη βροχή.

Η ΕΕ έχει στηρίξει την Ισπανική κυβέρνηση στο θέμα της Καταλονίας, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα.