ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόκληση Ερντογάν για «150.000 Τούρκους στην Θράκη»

Μόλις πάτησε το πόδι του στην Τουρκία άρχισε και πάλι τους λεονταρισμούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε συνέδριο στην Τουρκία , αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι οι 150.000 κάτοικοι της μειονοτικής κοινότητας στη Θράκη έχουν τα μάτια τους στραμμένα μόνο προς την Τουρκία.

«Είδα αυτοπροσώπως τα δάκρυα των ομοεθνών μας αλλά και των μανάδων των 150 χιλιάδων περίπου ομοεθνών μας εκεί στην Κομοτηνή, των αδελφών μας. Πού είναι η ελπίδα; Η ελπίδα είναι η Τουρκία. Προς τα εδώ κοιτάζουν» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κατηγόρησε μάλιστα την ελληνική πλευρά για μισαλλοδοξία και διόλου τυχαία ζήτησε περισσότερα μειονοτικά σχολεία.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε «Για σκεφτείτε… 65 χρόνια πριν ο Τζελάλ Μπαγιάρ είχε πάει εκεί ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και άνοιξαν ένα σχολείο με το όνομά του και αργότερα ούτε το όνομα του Τζελάλ Μπαγιάρ δεν άντεξαν και αυτή τη στιγμή έχουν ξύσει μέχρι και το όνομα του Τζελάλ Μπαγιάρ. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Γιατί τέτοια μισαλλοδοξία; Στην Ξάνθη δεν υπάρχουν πολλά σχολεία. Κι αυτά είναι ερείπια. ‘Ελάτε κι όσα σχολεία θέλετε να κάνετε, τόσα να σας κάνουμε’. Αυτό είπα στις ελληνικές αρχές. Δεν έχουμε πρόβλημα εμείς».

Εκτός όμως από τη Θράκη ο Τούρκος πρόεδρος με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, αξίωσε διαπραγματεύσεις και για τα αδιαπραγμάτευτα του Αιγαίου.

Ωστόσο, από τις στιγμές που σχολιάστηκαν περισσότερο ήταν η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο.  Βίντεο ντοκουμέντο που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ επιβεβαιώνει ότι ο Σουλτάνος έφερε σε δύσκολη θέση τον υφυπουργό εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη που τον συνόδευε αξιώνοντας να κάνει ανοιχτή ομιλία παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμφωνηθεί.

Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο ο υφυπουργός εξωτερικών υποχώρησε ζητώντας ωστόσο να μιλήσει κι εκείνος αμέσως μετά.

Ο Γιάννης Αμανατίδης μίλησε τελικώς πριν τον Ταγίπ Ερντογάν και είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πήρε το μικρόφωνο δίπλα του έσπευσαν τόσο η διερμηνέας του  Τούρκου προέδρου όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.