ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «βόμβα» που φέρνει ο Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής!

Πρόταση-«βόμβα» για το προσφυγικό  ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του Τουσκ, που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ένωσης.

Ενδεχόμενη κατάργηση των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ιταλία, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, πάνω στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, σημειώνει το δημοσίευμα, πιθανή είναι η αντίδραση Γερμανίας και Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου, κάτι που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν οι άλλες χώρες-μέλη.

Ο Τουσκ, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.