ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς ο «Ποσειδών» είχε προβλέψει την καταστροφή στην Μάνδρα! (ΦΩΤΟ)

Την αποκάλυψη πως η τραγωδία από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, κάνει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου.

Όπως δηλώνει ο καθηγητής στον «Ελεύθερο Τύπο», το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης «Ποσειδών» είχε προβλέψει 48 ώρες πριν πως στο όρος Πατέρα θα έπεφταν 50 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες!

Tο συγκεκριμένο σύστημα «Ποσειδών», είναι δημιούργημα του ΕΛΚΕΘΕ και είναι προσβάσιμο από όλους, αν και δεν είναι συνδεδεμένο απευθείας με κάποια κρατική υπηρεσία.

Παρέχει προγνώσεις τόσο για τους ανέμους, τις βροχές, τη νεφοκάλυψη, κλπ και έχει χρηματοδοτηθεί τόσο από την ΕΕ, όσο και από το υπουργείο Οικονομίας. 

«Το κράτος, η Πολιτική Προστασία, κατάλαβε την έκταση του προβλήματος στη Μάνδρα το μεσημέρι, από τα ΜΜΕ. Μέχρι τότε δεν είχε εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Αν είχαν καταλάβει νωρίτερα τι συνέβαινε στην παλιά εθνική οδό και είχε άμεσα πάει εκεί η Τροχαία να κλείσει το δρόμο, είναι πιθανό να μην είχαν εγκλωβιστεί και πεθάνει τόσοι οδηγοί», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του καθηγητή Παπανικολάου, όπως δημοσιεύονται στον «Ελεύθερο Τύπο».