ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «μηνύματα» που έστειλε ο Τσίπρας

Αιχμές κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρότασή του περί κατάργησης των ποσοστώσεων προσφύγων στην ΕΕ, άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ3 για «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη» πρόταση, η οποία όπως είπε «δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να αλλάξει η υπάρχουσα συμφωνία. 

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της ΕΕ. Είναι πρόσφατες είπε και οι δηλώσεις του Γ.Ντάισελμπλουμ ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχθηκαν με μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στόχο να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία.

Επίσης ανέφερε πως μέσα στο 2015 στην καρδιά της κρίσης η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Σεπτέμβριο του 2019 οι εκλογές 

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2019, με τη σημερινή κυβέρνηση να κρίνεται από τα ως τώρα πεπραγμένα της  αλλά και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Όπως υποστήριξε «θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι» συμπληρώνοντας ότι «σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά. Θα παραδώσουμε μια χώρα με δυσκολίες αλλά στον πυρήνα Ευρωζώνης, κοινωνική δικαιοσύνη, ανακτημένο κύρος και οικονομία να τρέχει».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει δύσκολές αποφάσεις, αλλά θα είναι ορόσημο αυτό που θα συμβεί τον επόμενο Αύγουστο, ενώ σημείωσε ότι «θα πάρουμε πίσω από τους δανειστές τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού».

 Ακόμη έκανε αναφορά στην ανεργία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε στο 27% και, όπως είπε, «στο τέλος της διακυβέρνησής μας θα έχει πέσει στο 17%».

Αναφορικά με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η λειτουργία του προκάλεσε αλλαγή της ατζέντα των θεμάτων στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι η πόλη θα πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει, αυτό της πρωτεύουσας της βαλκανικής συνεργασίας.

Για το Μετρό σημείωσε ότι έπαψε να αποτελεί ανέκδοτο, σε 2,5 χρόνια έγιναν όσα δεν είχαν γίνει 12 χρόνια και το 2020 θα ολοκληρωθεί. Τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2018.