ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Από την Ελλάδα εξαρτάται εάν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα στήριξης»: Το μπαλάκι στην κυβέρνηση ρίχνει ο Ντράγκι

Στην ελληνική κυβέρνηση εναπόκειται εάν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Με δεδομένο ότι το τρέχον Μνημόνιο εκπνέει τον προσεχή Αύγουστο, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως είναι στα χέρια της Αθήνας να αποφασίσει εάν η ελληνική οικονομία πάσχει ακόμα από αδυναμίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια των θεσμών.

Αναφερόμενος στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, που η ΕΚΤ παρακολουθεί, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι η έως τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι εξαρτάται εν πολλοίς από τις πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και από το πώς οι αγορές αξιολογούν αυτές τις πολιτικές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τις δικαστικές περιπέτειες του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, αλλά και των συμβούλων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, και άφησε αιχμές εναντίον οποιαδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να εγείρει αμφιβολίες για την ανεξαρτησία των «στατιστικών Αρχών». Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι ανεξάρτητες στατιστικές υπηρεσίες είναι οι θεμέλιοι λίθοι πάνω στους οποίους βασίζεται ο σωστός σχεδιασμός της πολιτικής επισημαίνοντας πως η ΕΚΤ έχει πολλές φορές ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε απόφασης υπονομεύει αυτό το καθεστώς. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

fortunegreece.com