ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» Γαβρόγλου για εκλογή μουφτή!

Θέμα εκλογής μουφτή, υπό προϋποθέσεις, ανοίγει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί απόψε από το Κανάλι της Βουλής.

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί -και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις- είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. 

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ακόμη ότι μετά την ψήφιση του νόμου που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της σαρία, με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του ισλαμικού δικαίου.