ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική εμπλοκή με την πώληση του ΟΛΘ – Τι συνέβη

Αναβλήθηκε, για την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου η υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). 

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η αναβολή έγινε για «λόγους ανωτέρας βίας» που αφορούν την τράπεζα Promsvyazbanκ (PSB), εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής. Το Ταμείο τόνισε ότι η παραπάνω επιλογή «επιβλήθηκε απρόσμενα και απρόβλεπτα», έπειτα από τη σημερινή απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την τράπεζα PSB.

Σημειώνεται ότι η διάσωση της PSB αποτελεί το τρίτο δαπανηρό οικονομικό σχέδιο διάσωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, για φέτος, που αντανακλά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα από Δυτικά κράτη αλλά και τον αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει κεφάλαια για να στηρίξει τη ρευστότητα της PSB, θέτοντάς την σε καθεστώς προσωρινής διοίκησης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν θα τεθεί μορατόριουμ για την πληρωμή των πιστωτών και ότι η τράπεζα ua λειτουργήσει κανονικά. 

Τι έπεται μετά την υπογραφή

Σημειώνεται ότι εάν τελικά ξεπεραστεί το παραπάνω εμπόδιο και πέσουν οι υπογραφές την προσεχή Πέμπτη, τότε θα ακολουθήσει η έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΛΘ θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την καταβολή του τιμήματος από τον επενδυτή και τη μεταβίβαση σε αυτόν του 67% των μετοχών αναμένεται μέσα στο α' τρίμηνο του 2018. 

Υπενθυμίζεται ότι οι λιμενικές υποδομές της Θεσσαλονίκης δεν πωλούνται, αλλά έχουν παραχωρηθεί – μισθωθεί στον ΟΛΘ, έως το 2051. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ.

efsyn.gr