ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλείται μετά από… 2.000 χρόνια η εξορία του ποιητή Οβίδιου!

Το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει με καθυστέρηση… 2.000 και κάτι ετών, την ποινή της εξορίας που είχε επιβληθεί στον ποιητή Οβίδιο από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, το έτος 8 μετά Χριστόν.

Η πρωτοβουλία για την απόφαση αυτή ανήκει στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος της Ρώμης, καθώς θεώρησε πως πρέπει «να αποκατασταθεί το σοβαρό λάθος» σε βάρος του Οβίδιου, που είναι γνωστός για τις «Μεταμορφώσεις» του.

Ο Οβίδιος, ένας από τους τρεις κανονικούς Ρωμαίους ποιητές, μαζί με τον Οράτιο και τον Βιργίλιο, εξορίστηκε στη μακρινή πόλη Τόμοι, στη σημερινή Ρουμανία, με τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξορία του να αποτελούν ένα από τα μυστήρια της λογοτεχνικής ιστορίας, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Ο Οβίδιος έζησε εκεί μέχρι το θάνατό του, το 17 ή 18 μετά Χριστόν, σε ηλικία 58-60 ετών.

Ο ίδιος ο ποιητής απέδωσε την εξορία του σε «ένα ποίημα και ένα λάθος» (carmen et error), ωστόσο το γεγονός ότι απέφευγε να μιλήσει για τα αίτια της εξορίας του αποτελεί στοιχείο που προκαλεί συζητήσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

news.gr