ΔΙΕΘΝΗ

Αργεντινή: Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού

Ένα μήνα μετά την εξαφάνιση του υποβρυχίου ARA San Juan  και των 44 μελών του πληρώματός του στον Νότιο Ατλαντικό, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εκδίωξη του ναυάρχου Μαρσέλο Εντουάρντο Ιπόλιτο Σρουρ είναι το πρώτο πειθαρχικό μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι αφότου χάθηκε η επαφή με το υποβρύχιο San Juan στις 15 Νοεμβρίου.

«Αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, την ώρα που οι οικογένειες των μελών του πληρώματος επικρίνουν την κυβέρνηση επειδή δεν τους παρείχε σαφείς εξηγήσεις και επειδή εγκατέλειψε τις προσπάθειες διάσωσης.

Στις 27 Νοεμβρίου το Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ότι λόγω εισροής υδάτων στο υποβρύχιο έγινε κάποιο βραχυκύκλωμα στις μπαταρίες του. Σύμφωνα με τις αρχές, διεθνείς οργανισμοί είχαν εντοπίσει έναν θόρυβο που έμοιαζε με έκρηξη την ίδια ημέρα που χάθηκε η επαφή με το υποβρύχιο.

Οι ελπίδες για τη διάσωση των ναυτικών έσβησαν στις 30 Νοεμβρίου. Το Πολεμικό Ναυτικό επισήμανε ότι το οξυγόνο στο υποβρύχιο είχε τελειώσει πολύ προτού διακόψουν την προσπάθεια. Συνεχίζεται ωστόσο μια διεθνής έρευνα για τον εντοπισμό του υποβρυχίου.

in.gr