ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ξένα funds ετοιμάζονται για «απόβαση» στην Ελλάδα

Tις προάλλες ξένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα φιλοξένησε δηλώσεις ξένων Hedge Funds managers που επιδεινύκνυουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως το Brevan Howard, το Amber Capital. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά. Άλλο πράγμα είναι κατέχω θέσεις, κι άλλο πράγμα ενδιαφέρομαι να αποκτήσω.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη αρκετά ξένα funds τα οποία είτε κατέχουν επενδύσεις από παλιά, είτε επανέκαμψαν στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, το Orasis Fund του κ. George Elliott είναι το παλιότερο καθώς δραστηριοποιείται επιτυχώς στην Ελλάδα απο το 2012. Διαθέτει ένα ενεργητικό άνω των 100 εκατ. ευρώ με θέσεις σε μεσαίες και μικρές εισηγμένες και τράπεζες ενω κατέχει ποσοστό 5% στην Eυρωπαϊκή Πίστη (σε συνεργασία με το Αμερικανικό Fund Serengheti) ενω πρόσφατα απέκτησε το 1% της Intralot μέσω πακέτων μετοχών.

Ένας γνωστός στην ελληνική αγορά είναι και ο κ. Αχιλλέας Ρίσβας του Dromeus Funds, o oποίος μαζί με τον εταίρο του, κ. Jason Μανωλόπουλο, εμφανίστηκαν στη χώρα μας το 2010. Πρόσφατα, το Dromeus επανέλθε αποκτώντας το 2,7% των μετοχών του Υγεία. Είσοδο στην ελληνική αγορά πραγματοποίησε και ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής κ. J. K. Bass του Haymann Capital ο οποίος απο το περασμένο καλοκαίρι υπερασπίζεται τις 4 ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, όπως ζητούσε επίμονα το ΔΝΤ.

O κ. Αχιλλέας Ρίσβας

Κατέχει θέσεις στις 4 ελληνικές τράπεζες και πρόσφατα συμμετείχε σε συνέδριο εισηγμένων στην Νέα Υόρκη. Ως γνωστός επενδυτής έχει το χαρακτηριστικό να μιλά για το «βιβλίο» του ( επιλογές ) σε διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης και σε συνέντευξη στο Πρώτο θέμα υποστήριξε ότι, «πρέπει να πληρώσουν τα δάνεια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» ενω προέβλεψε εκλογές εντός των επόμενων  12-18 μηνών με δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και άνοδο του ΧΑ κατά 30-40%.

Είσοδος στην Ελλάδα

Τη δημιουργία δυο funds ένα μετοχικό κι ένα Real Estate με άντληση 500 εκατ. ευρώ προετοιμάζει το γνωστό Hedge Fund Βrevan Howard, όπου συμμετέχει και ο εκ των ιδρυτών του, ο Έλληνας κ. Τρύφων Νάτσης. Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το Bloomberg προετοιμάζει ομάδα και γραφείο στην Αθήνα με έναρξη τον επόμενο Φεβρουάριο. Στο μετοχικό θα λάβει 6-10 μετοχικές θέσεις long ενω στο fund του real Estate θα αναζητήσει τις ευκαιρίες ακινήτων που θα αποδώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει προχωρήσει σε κρούσεις προς ελληνικές εταιρείες ενω έχει ήδη προσλάβει ένα τραπεζικό στέλεχος γαι το γραφείο της Αθήνας. Ως την μοναδική φθηνή αγορά θεωρεί την Ελλάδα ο κ. Joseph Oughourlian του Amber Capital, Hedge fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,7 δισ. ευρώ.   

του Δημήτρη Παφίλα
newmoney.gr